Home / Stiri / Conditii de crestere a puilor de prepelita

Conditii de crestere a puilor de prepelita

Pentru cei ce doresc sa dezvolte o noua afacere care este din ce in ce mai cautata sau pentru cei ce vor sa creasca prepelite in gospodarie pentru consum este bine sa se informeze despre conditiile de crestere si dezvoltare a puilor de prepelita. O prima informatie foarte utila este ca daca se porneste de la un numar de pui de prepelita, in maxim opt luni de zile, este necesar sa apara urmatoarea generatie de pui.

Puii de prepelite de obicei se dezvolta in baterii speciale, ce trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale. Temperatura si umiditatea sunt factori foarte importanti in cresterea si dezvoltarea puilor, temperatura trebuie sa fie constanta de 37.5 grade Celsius iar umiditatea de peste 60%, dar care trebuie crescuta pana la 80%. Intr-o baterie se vor aseza cata 50 de oua de pepelita, verificate in prealabil. Ouale nu trebuie sa fie ciobite, nu trebuie sa fie mai vechi de sapte zile, si nu trebuiesc tinute la frigider. Perioada de incubatie pentru preplite este de 16-17 zile si este foarte important ca ouale sa fie intoarse dimineata si seara pana in a 14 -cea zi, dupa care sunt lasate sa se odihneasca.

Dupa ce au iesit din ou, puii sunt lasati in incubator pana se usuca, apoi sunt transferati in cutii din catron sau recipiente din sticla care trebuie sa fie bine incalzite, fara umiditate ridicata. Pe masura ce puii cresc acestia vor fi mutati in baterii sau in incaperi mai spatioase, care sa le asigure o buna dezvoltare. Temperatura initiala trebuie sa fie de cca. 38 de grade, dar aceasta va fi scazuta treptat in primele saptamani, cu cate 2 grade pana se va ajunge la 21 de grade celsius, cand puii vor incepe sa aiba pene. Un alt element important in dezvoltarea puilor de prepelita este prezenta luminii, acestia au nevoie de lumina permanent, astfel pot dezvolta boli. In primele zile de viata puilor li se poate administra hrana pe jos, pentru a-i simti gstul si mirosul, apoi hrana li se va administra in hranitoare transversale asezate pe podea. Pentru cca. 100 de pui de prepelita in primele zile sunt suficiente doua hranitoare, de 30-40 cm lungime. Puilor li se vor umple recipientele cu mancare de cate ori este nevoie, 2-3-4 ori pe zi. Puii trebuiesc hraniti cu starter cu aport de proteina in preportie de 24% (sprot din soia) pana la trei saptamani.

Adaparea puilor se va face in adapatori mici, de preferat ca acestea sa fie bine fixate pentru a se evita inecarea puilor. Dupa care se poate trece la adapatori automate. Apa puilor de pana la trei saptamani trebuie imbogatita cu vitamine si minerale, care ajuta la crestera si dezvoltarea puilor de prepelita.

In perioada incubarii trebuie acordata o atentie sporita temperaturii din incubator, o temperatura prea ridicata va duce la aparitia malformatiilor si la moartea puilor in ou, dar si la umiditate, care faciliteaza iesirea puilor din ou. In primele zile mortalitatea in randul puilor de prepelita este destul de ridicata.

Plantarea legumelor in gospodarie - rosii si ardei
Tutunul de Dolj, pe cale de disparitie

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit