Home / Diverse / Conditii igienice de muls si manipulare a laptelui in gospodarii

Conditii igienice de muls si manipulare a laptelui in gospodarii

Calitatea laptelui depinde in mod direct de starea de sanatate a animalelor, conditiile igienice de muls si de manipulare a laptelui. Pentru a-si pastra proprietatile benefice, laptele, trebuie sa fie lipsit de noxa fizica, chimica, biochimica si/sau microbiologica. De aceea trebuie luate masuri speciale cu privire la igiena ugerului si igiena mulsului mai ales in exploatatiile de tip gospodaresc, unde riscul de contaminare este ridicat.
Daca sunt  respectate masurile de igiena, manipulare si transport, gospodariile si fermele mici pot produce lapte cu calitati ridicate. Procedurile de muls si modalitatile de pregatire a ugerului au roluri importante asupra numarului total de germeni. Gospodariile care au adapost inchis si practica mulsul in galeti, trebuie sa respecte cu strictete masurile de pregatire igienica si dezinfectia ugerului animalelor. Alti factori care influenteaza calitatea laptelui sunt: starea de sanatate a animalelor, conditiile de igiena din adaposturi, folosire ustensileleor curate, dezinfecate pentru muls.
Mulsul manual presupune mai multe operatiuni de lucru. O prima operatiune este pregatirea locului de muls si consta in indepartarea dejectiilor si aerisirea adapostului. Pregatirea vaselor pentru muls, presupune curatarea si sterilizarea recipientelor in care se depoziteaza laptele. Pregatirea mulgatorului, consta in spalarea mainilor, imbracarea echipamentului special si pregatirea scaunelui pentru muls. Un alt pas important este pregatirea animalului; ugerul vacii trebuie spalat cu apa calduta apoi masat, pentru 1-3 minute, in continuare se poate executa mulgere proproizisa. Laptele colectat se masoara si se depoziteaza in spatii cu temperaturi optime, amenajate sau se livreaza catre centrele speciale.

Boli infectioase virale la albine
Sase modele de motosape pentru gradina, preturi si imagini

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit