Conopida Romanesco

Conopida RomanescoConopida Romanesco face parte din familia Brassicaceae si este des intalnita sub denumirea de Broccoli Romanesco.

 

In functie de tara, este catalogata ca fiind: broccoli (ex. Anglia), varza (ex. Franta) sau conopida (ex. Germania).

 

Ca valoare nutritiva, este o combinatie intre conopida si broccoli, insa este mult mai saraca in amidon si mai bogata in amidon, ceea ce o face sa fie mult mai potrivita pentru o alimentatie sanatoasa.

 

CARACTERISTICI GENERALE:

Este o planta erbacee, anuala, foarte sensibila la schimbarile de temperatura.
Capatana este de culoare galben-verzui, cu aspect granulat si forma piramidala.
Cand este recoltata, diametrul trebuie sa fie 15-30 cm, iar inaltimea poate ajunge la 40-50 cm.
CERINTE ASUPRA CONDITIILOR DE MEDIU:

Solul:

pH-ul optim: 6-7
Solul trebuie mentinut umed.

 

Semanarea:

Se face in spatii protejate pentru cultura de primavara, incepand cu prima jumatate a lunii februarie. In mai se seamana direct in camp, pentru cultura de toamna.

 

Plantarea:

distanta intre randuri: 60-90 cm
distanta intre plante/rand: 40-50 cm

 

Lumina:

Desi adora locurile insorite, cu cel putin 6 ore de soare pe zi, pentru a-si pastra culoarea, conopida Romanesco trebuie sa fie ferita de razele directe, fapt pentru care se apeleaza la un mic truc si anume: se leaga frunzele deasupra capatanii.

 

Apa:

Este vitala, motiv pentru care trebuie sa mentinem constant solul reavan.

 

Recoltarea:

Se face in momentul in care capatana a ajuns la dimensiunile dorite, insa mugurii care o formeaza sunt inca inchisi. Daca nu sunt culese la timp, mugurii inflorescentei se vor deschide, leguma fiind sensibila la transport si manuire.
Recoltarea se face prin taierea capatanii sau scoaterea cu totul din pamant.

 

Depozitarea:

Se face in spatii uscate si racoroase.

 

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

One comment

Leave a Reply to Tiana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *