Home / Legume / Conopida timpurie, lucrari de intretinere a culturii

Conopida timpurie, lucrari de intretinere a culturii

Conopida este o planta anuala din familia cruciferelor ce se cultiva in toata lumea pentru inflorescenta (capatana) de culoare alba, sidefie, verzuie sau violacee.

Capatana de conopida este utilizata in diferite preparate culinare, fiarta, prajita, coapta, cruda sau murata.

Inflorescenta conopidei este bogata in proteine, saruri minerale si vitaminele A si C.
In tara noastra conopida se cultiva atat in spatii protejate cat si in camp deschis. Poate fi cultivata in asolament cu varza si este tratata ca cultura principala. Conopida timpurie se cultiva la mijlocul lunii martie, cand temperatura este prielnica, prin rasaduri in randuri la distante de 70cm si 30 cm distanta intre plantele din rand.

Dupa plantarea rasaduriilor se efectueaza imediat o udare cu aproximativ 300 metri cubi de apa la hectar. Recoltele foarte timpurii se obtin rapid daca cultura este infoliata cu polipropilena.

In prima saptamana de la plantare  trebuie completate golurile unde este cazul cu rasad din acelasi soi obtinut in aceiasi perioada.

Erbcidarea se realizeaza conform planului stabilit de Laboratorul Fitosanitar din Judet.

Combaterea buruienilor se realizeaza prin prasile manuale si mecanaice, incepand cu ziua a opta de la plantarea rasadurilor.  Procedeul trebuie repetat dupa fiecare ploaie/udare.

Fertilizarea cu azotat de amoniu a culturii de conopida timpurie se realizeaza in doua faze: prima faza la doua-trei saptamani de la plantarea rasadurilor (100 kg/ha) si cea de-a doua la zece zile dupa prima fertilizare. Se utilizeaza aceiasi cantitate de azotat de amoniu ca  in prima faza.

O lucrare specifica culturii de conopida este cea de protejare a inflorescentei. Este o lucrare simpla ce consta in legarea cu rafie a frunzelor de deasupra inflorescentei. Scopul acestei lucrari este de a feri inflorescenta de radiatiile luminoase directe.

Cultura de conopida poate fi afectata de boli si daunatori, care sunt aceiasi ca la cultura de varza. Cele mai agrasive sunt atacurile bacteriilor Xanthomonas campestris, Pseudomonas maculicola si Erwinia carotovora. Pentru prevenirea acestora sunt aplicate tratamente specifice.

Recoltarea capatanilor de conopida se realizeaza cand acestea ating dimensinile potrivite.

conopida timpurie

Excesul si deficitul de N P K la tomate
Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit