Home / Stiri / Consiliul Concurentei va monitoriza pretul produselor alimentare

Consiliul Concurentei va monitoriza pretul produselor alimentare

Ministrul Agiculturii, Daniel Constantin a prezentat miercuri in sedinta de guvern un raport in care a precizat masurile ce vor fi luate dupa  1 iunie 2015, pentru a se evita cresterea artificiala a preturilor.
Un rol important ii va reveni Consiliului Concurentei, care va monitoriza incepand cu aceasta data peste sase sute de magazine pentru a analiza evolutia preturilor. Institutiei   ii revine sarcina de a analiza preturile pentru produsele alimentare in momentul actual dar si dupa intrarea in vigoare a masurii de reducere a TVA-ului. Principalele alimente care vor trece pe sub lupa inspectorilor sunt preparatele din carne, legumele, fructele, laptele, produsele lactate, apa, bauturile racoritoare precum si orezul, faina, uleiul. Vor fi analizate si preturile produselor de panificatie, care au TVA de 9% inca din 2013.
Reprezentantii Consiliului Concurentei au anuntat ca vor exista trei filtre de monitorizare a preturilor: solicitarile de informatii catre marii retaileri, colectarea de date la fata locului si  publicatrea de INS a informatiilor privind evolutia preturilor pentru produsele alimentare.  Din comunicatul de presa al institutiei reiese: „Datele culese vor fi analizate de inspectori din cadrul Consiliului cu expertiza pe zona de retail, statistica si econometrie, iar aceste analize vor arata in ce masura reducerea de TVA a fost transferata consumatorilor. Daca piata de retail este una concurentiala, ne asteptam ca transferul reducerii TVA la alimente sa fie resimtit in evolutia preturilor la raft. Chiar daca pot exista fenomene locale de crestere a preturilor, date de puterea de piata superioara a unor magazine si/ sau a unor producatori, la nivelul pietei in ansamblu, astfel de fenomene nu pot fi decat temporare”.

La Bacau a fost discutata problema plantelor modificate genetic
Nu exista risc in legatura cu consumul organismelor modificate genetic

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit