Home / Cresterea pasarilor / Crestera bobocilor de gasca in gospodarie

Crestera bobocilor de gasca in gospodarie

Durata clocitului  la ouale de gasca dureaza in medie intre 29 si 32 de zile. O gasca de curte poate cloci un numar de 8-10 oua, dar daca este o specie de gasca de rasa grea, poate cloci si pana la 14 oua. Dar bobocii de gasca se pot obtine si prin clocirea oualor in clociteoare artificiala. Bobocii chiar din prima zi pot fi pusi in spatii special amenajate. Aceste spatii trebuie sa fie curate si uscate, trebuiesc ventilate si este bine ca aici sa fie o temperatura constanta de 30-31 de grade celsius, in primele zile de viata. Temperatura din incapere va fi scazuta treptat, pana se va ajunge la o temperatura constanta de 20 de grade celsius. In jurul varstei de 25 de zile in incapere trebuie sa fie o densitate a bobocilor de 4/5 capete pe metru patrat. Pe timpul verii, daca bobocii au implinit varsta de doua saptamani  pot fi scosi pe pasunea de iarba.

Este recomandat ca hrana bobocilor sa constea in ratii concentrate de cereale macinate, uruieli, sub forma umeda (daca sunt oferite uscate, acestea pot acoperi narile bobocilor si le pot provoca dificultarii de respiratie sau chiar moartea prin asfixiere). Ratiile trebuie sa fie bogate in proteine, care sa se digere usor. Incepand cu a cincia saptamana de viata in harana bobocilor de gasca sa fie introduse si grauntele care le vor fi oferite ca masa in a doua parte a zilei, pentru a putea fi digerate pe timpul noptii. Dupa varsta de patru saptamanii nutretul mineral trebuie amestecat cu nisip grosier. In prima luna de viata se administreaza bobocior, uruiala umezita cu zer, lapte sau apa, si de dau ratii de mancare. In aceasta perioada se hranesc cu in ratii de 6-8 ori pe zi, dupa saptamana a sasea aceste ratii se raresc, si se va ajunge la 4-5 ratii pe zi, apoi la 3. Daca boboci sunt scosi la pasunat, se va reduce numarul de mese pana la una, care va fi oferita seara.

Bobocii de gasca trebuiesc adapati, cu apa proaspata si curata. Este de preferat sa se utilizeze adapatoare automate, care sa nu permita bobocilor sa intre cu picioarele in ea, pentru a se evita murdarirea. Este bine ca bobocii sa fie adapati inca din prima zi de viata pentru a se obisnui cu apa si a se evita deshidratarea.

Cresterea strutilor
Furajele pentru prepelite

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit