Home / Cresterea pasarilor / Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica
2013 09 17 | Geese from the FOUR PAWS positive list in their running area. Looks like the foto is taken after a rainshower.

Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica

Ratele si gastele sunt animale crescute din cele mai vechi timpuri pentru carnea, penele, ouale si ficatul gras. In trecut reprezentau sursa de hrana de baza, pentru ca sunt pasari putin pretentioase la conditiile de mediu si de hrana.

Carnea si ouale de rata si gasca sunt surse de proteina de calitate foarte buna si asigura organismului vitaminele si mineralele necesare pentru o buna dezvoltare.

Aceste palmipede pot fi crescute intr-o mare varietate de conditii, in efective mici sau mari. In Orient sunt crescute in card, iar in Europea de Vest sunt crescute in sistem de productie intensiv. La noi in tara un efectiv mic de rate si gaste poate fi crescut ca o sursa suplimentara de hrana sau de venit. Pentru cresterea intensiva a ratelor si a gastelor in ferma specializata este necesara o investitie mai consistenta.

Gastele sunt mai usor de crescut, sunt mai rezistente la boli si mai bine adaptate la mediu. Convertesc foarte bine ratiile de hrana si, in functie de rasa pot pot produce intre 40-100 de oua/an. Cresc repede si au greutate corporala ridicata. Carnea de gasca este considerata o delicatese, insa cel mai apreciat este ficatul foarte gras utilizat pentru meniurile speciale.

Ratele sunt crescute de asemenea pentru carne, oua, pene, puf, ficat si grasime. Nu sunt pretentioase fata de conditiile de mediu si ofera oua pe tot parcursul anului ce pot fi rapid valorificate.

Pasarile palmipede (rate, gaste) sunt rentabile pentru ca: reprezinta sursa de hrana bogata in elemente nutritive necesare organismului, au viteza mare de crestere, convertesc foarte bine ratiile de hrana, nu sunt pretentioase fata de conditiile de mediu si de hrana, pot fi rapid valorificate.

Pe parcursul ciclului de viata o atentie mai ridicata trebuie sa se acorde cand pasarile sunt in stadiul de boboci, atunci trebuie asigurata o temperatura mai ridicata, protectie suplimentara fata de conditiile meteorologice, protectie fata de rapitori.

Boli virale la rate si gaste I
Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate

About Natalia p

Check Also

TOMATE- simptome de carente si excese pe radacini

  • CARENTA DE AZOT: – radacini primare lungi (in raport cu partea aeriana putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit