Home / Cresterea animalelor / Cresterea crapului in sistem ecologic – helesteu

Cresterea crapului in sistem ecologic – helesteu

Crapul, Cyprinus carpio, este o specie de peste omnivor, a carui lungime poate atinge  1 metru iar masa poate ajunge la 40 kg. Este acoperit cu solzi mari, mai inchisi la culoare pe partea dorsala si galban-albiciosi pe burta. Crapul este raspandit pe intreg globul, traieste in apele dulci si salmastre, curgatoare si statatoare. Se hraneste cu viermi, melci şi larve ale insectelor, seminţe, vlăstari de plante acvatice, fructe si alte parti uscate ale plantelor care cad in namol.  În heleşteiele artificiale sunt utilizate aceste proprietăţi, pe baza cărora crapii sunt hrăniți cu diferite tipuri de alimente.
Pregatirea helesteielor se face inaite de a fi populate. Trebuie efectuate operatiunile de golire, curatare si desfundare a canalelor si a fundului. Daca adancimea s-a redus se va indeparta surplusul de mal. Se va administra var nestins, pentru distrugerea agentilor patogeni, si a speciilor de peste cu importanta economica mica.  Vatra de bazin uscata va fi fertilizata cu ingrasamine organice.  Se vor efectua lucrari de intarire si reparare a digurilor, lucrari de verificare a instalatiilor de alimentare si evacuare a apei. In cazul helesteielor nou construite, se va verifica instalatia hidrotehnica pe parcursul mai multor zile. Helesteiele astfel pregatite vor fi populate cu crap la doua saptamani dupa inundare. Temperatura apei trebuie sa fie de 17-18 grade, reproducatorii trebuie sa fie imbaiati in prealabil in solutie de clorura de sodiu 3%, pentru inlaturarea parazitilor. Hrana necesară alevinilor de 1 zi după reproducere, consta in gunoi de grajd fermentat.  Pentru ca helesteiele nu pot asigura tot necesarul de hrana pentru crapi, crescatorul trebuie sa completeze alimentatia cu furaje din surse externe.
Crapul are o importanta deosebita in impiedicarea dezvoltarii algelor monocelulare in helesteie. Prin mişcarea solului din lac acestia limitează formarea nămolului anaerob si asigura reîntoarcerea permanentă a elementelor nutritive in lac. Crapul are si o importanta economica mare.

Pesta bovina (RINDERPEST), generalitati
Boli infectioase la oi si capre

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit