Home / Cresterea pasarilor / Cresterea fazanilor

Cresterea fazanilor

Fazanii pot reprezenta lozul castigator pentru fermierii aflati in cautate unui model reusit de afacere de familie. Desi piata interna este inca in formare, pietele occidentale importa deja fazani din crescatoriile unor fermieri romani.

Carnea foarte gustoasa si sanatoasa, combinata cu costul scazut al cresterii acestor pasari, precum si cu pretul ridicat al produselor (in special carne dar si pasarii vii), fac din ferma de fazani o investitie promitatoare.

Fiind pasari care traiesc si in salbaticie in padurile tarii noastre, fazanii sunt bine adaptati la conditiile autohtone de clima si mediu.

Ferma

Fazanii cresc cel mai bine in sistem de crescatorie cu voliere, adica spatii special amenajate, acoperite cu o plasa de sarma (ca pasarile sa nu zboare), prevazute in acelasi timp si cu padocuri in care pasarile se pot adaposti pe timp de noapte si de vreme rea.

Cateva familii de fazani si un spatiu de 100 mp sunt suficiente pentru a pune pe picioare ferma.

Volierele trebuie sa fie inalte (in jur de 2,5 m inaltime) si de preferat sa contina 2-3 arbori precum si gazon de trifoi sau lucerna, pentru a imita cat mai fidel conditiile din mediul natural, conditii esentiale pentru buna dezvoltare si pentru sanatatea fazanilor.

Padocurile trebuie sa comunice cu volierele si sa fie mentinute in stare de curatenie. De asemeni trebuie sa fie calduroase, aerisite, dar in acelasi timp sa nu permita patrunderea apei sau a curentilor puternici de aer.

Fazanii sunt pasari foarte fricoase, orice zgomot neobisnuit ii poate stresa iar de la stres se pot imbolnavi grav sau pot deveni violenti, atacandu-se intre ei. Din aceasta cauza fazanii nu trebuie stresati de prezenta unor straini sau a altor animale in jurul volierelor.

Crescatoria va deveni foartea zgomotoasa din cauza cocosilor (masculilor) care, in perioada de imperechere (din februarie pana in aprilie) vor incepe sa cante inca de la primele ore ale diminetii. Va trebui sa tineti seama de acest aspect pentru ca vecinii s-ar putea sa nu fie prea incantati de aceste sunete.

Inmultirea

In sezonul de imperechere grupati pasarile pe familii (un cocos la 4-5 femele) in custi special proiectate in acest sens.

Fazanitele vor depune ouale doar in acest interval de timp (spre deosebire de gaini care pot oaua tot anul). Eclozarea se poate face atat in mod natural (nerecomandat intr-o crescatorie) cat si cu ajutorul unui incubator.

Dupa 20-25 de zile, puii vor iesi din gheoace si vor avea nevoie de caldura. In acest sens vor fi asezati intr-o cutie deasupra careia asezam un bec (becul le va oferi caldura de care au atata nevoie).

In prima luna de viata puii sunt foarte sensibili, daca scapa de aceasta perioada au sanse mari sa ajunga la maturitate.

Hrana

Este formata in special din cereale (cele mai bune rezultate le da amestecul de grau, porumb si floarea soarelui). Daca volierele sunt spatioase, prevazute si cu un mic gazon verde de trifoi, fazanii isi vor diversifica in mod natural dieta cu iarba si gaze.

Puii vor fi hraniti cu un amestec de faina si apa, la fel ca puii de gaina.

Hrana poate fi suplimentata si cu granule speciale, uruiala si alte furaje concentrate, precum si cu fructe care pot fi congelate pe perioada iernii.

Valorificarea fazanilor se poate face atat la export cat si prin vanzarea directa la piata unde, la ora actuala o pereche de fazani ajunge si la 100 lei.

Principalele rase de rate grele ( de carne)
Cresterea strutilor

About Cristina P

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

One comment

  1. Cine are fazani de vanzare si la ce pret as putea cumpara 4 masculi si 20 femele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit