Home / Cresterea pasarilor / Cresterea gastelor in gospodarie

Cresterea gastelor in gospodarie

Gastele sunt specii de pasari palmipede crescute in gospodarie de la care sunt valorificate ouale, carnea, puful si penele. Carnea acestora este foarte bogata in fier, zinc, fosfor, potasiu si vitamina B12. Sunt foarte bine exploatate pentu ficatul gras.  Gastele sunt pasari de curte usor de crescut, se dezvolta repede si au o sanatate robusta.
Aceste pasari se dezvolta bine la temperaturi mai scazute, deci costurile pentru constructia adaposturilor sunt mai mici. Pasarile valorifica bine furajul verde prin pasunat si hrana uscata de tipul cerealelor. Gastele cresc usor in zonele pasunabile, pe malul apelor curgatoare si a iazurilor.
Adapostul trebuie sa fie spatios, si bine asigurat impotriva animalelor pradatoare. Spatiul destinat fiecarei pasari difera in functie de varsta, pe un metru patrat pot fi crescuti 50 de  boboci, dupa trei saptamani, acelasi spatiu va fi optim pentru 10-15 boboci, iar dupa o luna in acest perimetru se pot dezvolta patru gaste.
Necesarul de apa al pasarilor tinere, este ridicat, nu trebuie sa le lipseasca apa proaspata. Trebuie acordata atentie la modul in care se face adaparea, pentru ca excesul de apa amestecat cu furajele duce la fermentara si alterarea acestora.
Gastele pot consuma cu usurinta furaje granulate sau macinte, ratiile trebuie echilibrat cantitativ si calitativ. Hrana grosiera trebuie completata cu masa verde, deoarece gastele sintetizeaza mai bine celuloza din alimentele verzi. Se pot administra iarba, foi de salata ori varza, papadie s.a. In perioada ouatului, februarie – mai, organismul acestora este suprasolicitat si de aceea se impune administrarea de hrana cu aport nutritiv ridicat.

Rasa Big 6, foarte apreciata si in Romania
Boli frecvente la gaini

About Natalia p

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit