Home / Cresterea animalelor / Cresterea porcilor – boli de nutritie

Cresterea porcilor – boli de nutritie

Dezechilibrele de alimentatie la procine pot sa apara din cauza unor excese sau carente de substante, sunt extrem de periculoase si pot cauza imbolnavirea sau chiar decesul animalelor. Prezenta bolilor la suine pot cauza pierderi economice importante. Cele mai intalnite boli la porci sunt: tulburarile legate de nivelul de proteine din hrana, osteoporoza si boala edemelor.
Tulburarile legate de nivelul de proteine, apar cand sunt administrate ratii deficitare de substatante proteice. Pentru ca raportul de proteina – energie din alimentatie este foarte important, porcii trebuie hraniti cu substante cu nivel ridicat de proteina usor digerabila.
Carente apar atunci cand animalelor le sunt oferite alimente cu continut caloric ridicat. Primele simptome vizibile la adult sunt slabire progresiva,  tulburari ale sferei genitale si scaderea productiei. La purceii mai mari de trei saptamani pot aparea dermatite, anemii, manifestari hepatitce, diaree profuza, eruptii rosii-violacee pe suprafata urechilor, pareze ale trenului posterior si mai rar accese convulsive.
Excesul proteic se manifesta prin aparitia unor leziuni cutanate de natura alergica, constipatii, enterite grave si uneori suprainfectii cu bacterii si virusuri. Diagnosticarea carentelor si a exceselor de proteine se face pe baza analizei si a aspectului clinic. Tratmentul se face prin echilibrarea ratiilor de proteina din ratia de hrana completat cu antibiotice pentru a trata infectiile, daca este cazul.
Osteoporoza, este o boala ce apare in cazul malnutritiei proteice.  Se manifesta prin atrofierea, deformarea si fragilitatea oaselor. In aceasta situatie porcii pot suferii fracturi ale oaselor lungi. Printre manifestarile bolii sunt slabira, tendinta animalului de a sta culcat, constipatia. Boala este specifica porcilor castratii datorita modificarilor hormonale ce intervin in urma castrarii. Osteoporoza la porci se trateaza prin administrarea de hrana echilibrata proteic.
Boala edemelor, este specifica porcilor tineri si apare dupa intarcare. Sunt afectati purceii de 8-14 saptamani care consuma cantitati mari de furaje. Aceasta poate sa apara si la porcii adulti, bine dezvoltati.
Simptomele ce se manifesta la  boala edemelor sunt:  incoordonare in miscari, neliniste, usoara reducere a apetitului. Daca evolueaza boala, pot aparea paralizia si convulsiile. La porcii afectati se vor observa edeme ale pleoapelor, urechilor, a tesuturilor subcutanate ale fetei si imprejurul rectului.
In tratarea bolii edemelor se vor administra medicamente cardiotonice si de combaterea a  infectiilor secundare (antibiotice si antiinflamatoare). Dupa diagnosticarea bolii, animalele vor fi supuse pentru o perioada de 24-48 de ore la hidratea, fara a li se administra hrana.

Rase de capre din Romania
Hranirea iepurilor in gospodarie

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit