Home / Stiri / Cresterea si ingrijirea ratelor

Cresterea si ingrijirea ratelor

Rata este o specie de pasari crescuta in mod traditional in aproape toate gospodariile taranesi din Romania. In general la noi in tara aceste specii nu sunt crescute in regim intensiv, ci doar pentru a asigura necesarul familiei.

In gospodariile de la noi sunt de obicei sunt crescute rase de rata ce nu sunt foarte productive, productia de oua de rata find una slaba, sezonieia, si cantitarea de carne obtinuta de asemena fiind redusa de cca 1,5 kg pentru rata sic ca 2 kg pentru ratoi.

Ca masura recomandata pentru imbunatatirea productiei de carne si oua de rata este exploatarea unor rase de rata ameliorate, precum Pekin si Kaki-Cambell, care pot ajunge la dimensiuni de trei ori mai mari decat ratele traditionale si la o prductie de oua de 180-220 de bucati pe an.

Pentru ca aceste rase sa fie productive si in gospodariile romanesti este bine de stiut ca ele necesita conditii de intretinere si hranire speciale.

Ratele adulte sunt mentinute pentru exploaatare dar si pentru producerea de oua pentru incubatie.

Destinatia puilor de rata de face in jurul varstei de 30 de zile, insa pot avea acelasi spatiu comun cu bobocii pentru ingrasare pentru inca 30 de zile. Ratele si ratoii destinati reproducerii sunt alesi la 60de zile si sunt separati in loturi de tranzitie, unde vor sta pentru inca o luna. La 90 de zile se constituie loturile de tineret, care vor fi amestecate cu cele adulte dupa ce incep sa produca oua. Ratele Peerkin incep sa produca oua pe la 5-6 luni iar cele KakiCambell in jurul varstei de 6-7 luni.

Eate bine ca ratele sa fie tinute in adaposturi cu acces la padocuri si la surse de apa, bazine, iazuri, balti, nu se recomanda accesul ratelor la surse de apa curgatoare. Adaposturile ratelor adulte trebuie sa fie pravazute cu usite amplasate la inaltimi, cu accees catre padoc.

Hrana pasarilor trebuiee diversificata, sa fie formata din hrana uscata sau umeda, cereala macinate, dar si suplimente de graunte. Ratele pentru obtinerea oualor de incubatie sunt in general utilizate pentru 3-4 ani si ratoii pentru cinci ani. Materialele cu care sunt acoperite halele unde sunt adapostite ratele trebuiesc intretinute si frecvent curatate, intrucat chiar daca exista cuibare pentru ouat, acestea au tendinta de a se oua pe jos.

Recoltarea oualor se face dimineata, deoarece ratele sunt pasari care depun ouale noaptea.

Spre deosebire de alte pasari (gaini), la care s-a constatat ca ponderea de ouare estev mai mare in primul an de viata, la rata s-a sesizat o productivitate mai mare in al doile an de viata.

Masuri pentru buna crestere si dezvoltare a ovinelor in sezonul rece
Pomicultorii din Mures doresc schimbari in Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit