Home / Cresterea pasarilor / Cresterea strutilor

Cresterea strutilor

Vanat inca din cele mai vechi timpuri, strutul a inceput sa fie domesticit si crescut in ferme abia acum aproape 150 de ani, iar in Romania este crescut doar de cativa ani, in cateva ferme raslete, presarate pe tot cuprinsul tarii.

Fiind cea mai mare pasare din lume (poate ajunge si la peste 150 de kg, si 2,5 m inaltime) valoarea economica a strutului este una pe masura.

Practic, de la aceasta pasare se foloseste totul: carnea (foarte bogata in proteine dar saraca in colesterol), ouale, penele si pielea (mai rezistenta decat cea de bovine, pielea de strut este folosita in industria de marochinarie). Astfel, un kg de carne de strut are o valoare de piata de aprox. 100 lei, cam tot cu atat se vinde si un ou, iar un strut viu se vinde cu preturi cuprinse intre 1 000 si 2000 lei, in functie de varsta si conditie fizica.

Insa inainte de a vorbi de profituri trebuie sa vorbim despre tehnologia de crestere a strutilor.

Pasari rezistente, strutii nu sunt nici pe departe atat de pretentiosi pe cat am fi tentati sa credem. Ne-am astepta ca probabil sa fie sensibili la frig, in realitate insa rezista si la temperaturi in jurul valorilor de inghet (totusi pentru rezultate optime se recomanda sa nu fie impinsi la limite).

Ca si in cazul altor pasari mari, cele mai bune adaposturi sunt cele care ofera atat conditii de semi-libertate, in care strutii pot sa alerge si sa se plimbe in voie, cat si padocuri in care pasarile se pot adaposti pentru depunerea oaulor, pentru innoptare sau pentru adapostirea din calea intemperiilor.

Hrana

Strutii au nevoie de mult spatiu verde, hrana lor de baza fiind iarba. Din acest punct de vedere, un ha de pasune nu poate sustine mai mult de 40 de struti, unui singur individ revenindu-i in medie 250 mp de spatiu verde.

Pe timpul iernii (dar si in restul anului) hrana poate fi imbogatita cu radacinoase (sfecla, morcovi etc.), furaj de lucerna si trifoi, cereale, dovleci tocati, etc..

Se recomanda si administrarea de pietris si scoici macinate pentru un aport natural de calciu.

Apa trebuie sa fie mereu curata (in jur de 10 l pe zi pentru fiecare strut adult).

Inmultirea

O femela depune un ou la doua zile, timp de 20-30 de zile, dupa care ia o pauza de pana la o saptamana (poate fi uneori si de numai 3 zile), dupa care ciclul se reia, intr-un an de zile o femela depunand pana la 100 de oua.

Cele mai bune rezultate, in materie de oua fecundate, se obtin in familiile formate dintr-un mascul si 2-3 femele.

Pentru incubatie (ca dureaza 6 saptamani) se vor folosi incubatoarele speciale pentru struti (de dimensiunea unor frigidere).

Ca la toate pasarile, primele zile din viata sunt critice. In aceasta perioada (primele doua luni), puii de strut, au nevoie de o dieta bogata in proteie (in salbaticie isi iau aceste proteine din gaze si alte mici vietuitoare), in acest sens li se va oferi de doua ori pe zi carne fiarta de pasare (de preferat de curcan), bine maruntita.

Dupa cele aprox. doua luni, pot fi trecuti pe acelasi tip de furaj ca si adultii.

Strutii sunt animale mari, longevive, cu maturizare lenta. Un exemplar devine apt de reproducere abia dupa 3 ani, insa poate ajunge pana la o varsta de peste 70 de ani.

Se recomanda ca initial sa se porneasca de la un numar redus de exemplare, 3-4, pentru consumul familial, si abia pe masura ce fermierul capata experienta in cresterea acestor exemplare, sa se treaca la transformarea fermei de struti intr-un business de familie.

 

 

 

Cresterea fazanilor
Crestera bobocilor de gasca in gospodarie

About Cristina P

Check Also

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit