Home / Diverse / Cresterea viermilor de matase

Cresterea viermilor de matase

La mare voga in Romania anilor `50-`60, cresterea viermilor de matase a decazut treptat pana aproape de disparitia completa, insa asa cum se intampla adesea in afaceri, tocmai aceasta realitate constituie o oportunitate pentru cei care investesc in sericicultura.

Amenajarea crescatoriei

Pentru a pune pe roate o astfel de afacere de familie ai nevoie de o incapere bine aerisita, o plantatie de duzi de 1,5 hha – 2 ha, stive si rafturi de lemn, hartie creponata, foi de polietilena.

Temperatura din incapere trebuie sa fie in jur de 20-25 de grade Celsius, iar umiditatea intre 60 si 80%.

Cel mai important aspect este insa cel legat de hrana viermilor de matase, frunzele de dud. In acest sens ai nevoie de o plantatie cu duzi (daca nu ai deja una, fie ea si inchiriata, o poti infiinta de la zero, insa in acest caz va trebui sa mai astepti vreo 3 ani pana ce duzii sunt gata de exploatare in sericicultura).

Ouale de viermi de matase va sunt oferite gratuit de SERICAROM printr-un program care urmareste stimularea acestei industrii in Romania, la momentul actual existand doar doua rase adaptate la conditiile din Romania, Bombyx Mori, respectiv Phylosamia Ricini.

Tehnologia de crestere este cat se poate de simpla.

De la stadiul de ou pana la cel de adult (fluture), viermii de matase isi vor duce exiestenta de rafturi, pe un pat de hartie.

Ceasul biologic al viermilor de matase este de aprox. 40 de zile, cu doua serii de larve pe an, de la 10 grame de oua obtinandu-se pana la 40 de kg de gogosi, iar dintr-o gogoasa obtinandu-se pana la 1 500 m de fir de matase!

Viata lor incepe in stadiul de ou (usor alungit, cu un colorit care se stabilizeaza in final la cenusiu),numit popular si impropriu “samanta”, in aceasta stare traverseaza perioada de iarna, urmand ca in primavara (din aprilie pana in mai) sa aiba loc procesul de incubatie.

La sfarsitul acestei etape ouale eclozeaza si larvele incep sa isi faca aparitia. Desi pot trai 2-3 zile fara hrana, este bine ca inca de la iesirea din ou larvele sa aiba in apropiere frunze de dud.

Sunt foarte flamande si vor alterna perioada de hranire continua cu cea de “somn” (care poate fi si de 2 zile).

Stadiul de larva dureaza aproximativ o luna cand larva se tranforma in pupa sau gogoasa, stadiul cel mai asteptat de crescatori.

Gogosile pentru matase vor fi culese dupa aproximativ 7 zile (daca se intarzie fluturii vor perfora gogoasa pentru a iesi din ea si vor compromite astfel firul de matase), se curata de scama si se fierb la 100 de grade, astfel incat fluturele din interior sa fie omorat pentru a nu mai apuca sa sparga gogoasa si sa rupa firul.

Dupa ce sunt astfel tratate gogosile fie se vand fabricilor pentru procesarea firelor de matase, fie se proceseaza in regie proprie.

Insa nu toate gogosile vor sfarsi in industria matasei naturale, unele vor fi lasate sa isi duca ciclul pana la capat.

Cand si acest stadiu se incheie, fluturii ies din gogoasa, se vor imperechea, masculii vor muri primii, femelele vor depune ouale (dupa care vor muri si ele) si intregul ciclu se va relua cu o noua generatie.

Banii

Avand in vedere ca primele oua le puteti primi gratis din partea SERICAROM si ca se ofera subventii de 120 lei la fiecare 10 grame de oua, punerea pe picioare a unei crescatorii de viermi de matase nu reprezinta o investitie prea mare (de la cateva sute de lei pana la cateva mii de lei, in functie de anvergura crescatoriei).

Singuri duzii sunt principala provocare la adresa sericiculturii.

Un kg de fir de matase valoreaza in jur de 30 de euro iar un kg de gogosi, in jur de 10-12 lei.

Ciclul de viata scurt si rapid al viermilor, permite iesirea pe profit inca din primul an, spre deosebire de alte afaceri in domeniul agricol in care producatorul poate astepta si cativa ani inainte de a culege primele roade, atat la propriu cat si la figurat.

Plantatia de salcami
Afacerile cu melci, profitabile si nu prea

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

One comment

  1. O idee excelenta!
    Detin o cladire de 340 mp gen hala si un teren de 2 ha intr-o zona cu duzi putini dar se pot si planta in viitor. Imobilul se gaseste la 8 km de Targoviste aproape de Manastirea Dealu si Manastirea Viforita. Cladirea are gaz, lumina, sosea asfaltata, si e situata intr-o zona sigura, aproape rezidentiala. Doreste cineva sa se asocieze sau eventual sa inchirieze/ cumpere proprietatea? Tel 0724667502

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit