Home / Stiri / Crestrea albinelor – lucrari de intretinere

Crestrea albinelor – lucrari de intretinere

Crestrerea albinelor este o activitate care se desfasoara sistematic. Apicultorii trebuie sa efectueze la timp lucrarile de intretinere a stupilor pentru o evolutie buna a familiei de albine. Pentru a-si usura munca este bine sa tina evidenta activitatilor intr-un jurnal.  Lucrarile pe care trebuie sa le efectueze apicultorul trebuie sincronizate cu activitatile pe care le desfasoara albinele in functie de anotimp.
La inceputul primaverii trebuie sa se faca o evaluare asupra starii familiei de albine. Dupa ce temperaura din atmosfera trece de 12 grade celsius, albinele pot incepe zborul de curatire. Pentru a stimula aceasta activitate, stuparul trebuie sa le administreze apa calda îndulcita în care se adauga sare în concentratie de 0,5g/litru. Daca se constata ca famillia este slaba, se va administra sirop de zahar sau alte suplimente.
Perioada de vara incepe cu inflorirea arborilor de salcam, dupa acest moment albinele pot pleca in cules pastoral.  In acest inerval de timp vor acumula cantitati importante de polen si miere. Aceasta perioada este ideala pentru  sporirea numarului de familii, proces ce se poate face prin roirea naturala sau artificala. Trebuie acordata o atentie sporita ingrijirii noilor membri din familia de albine in aceasta perioada.
Toamna se face o evaluare a starii familiei de albine, se pot face inlocuiri de matci, daca sunt necorespunzatoare, sunt intensificate lucrarile ce tin de crestera puietilor,  se inlocuiesc faguri cu defecte, se fac  pregatiri pentru hibernat. Sunt micsorate spatiile din stupi, pentru a se pastra caldura, sunt completate rezervele de hrana. Pe durata iarnii stuparii intervin foarte putin in viata albinelor.

APC Romania recomanda atentie la achizitionarea produselor pentru Paste
Crescatorilor de bovine nu sunt de acord cu reducerea TVA-ului

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit