Cretisoara, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Cretisoara (Alchemilla vulgaris) este o planta erbacee, perena, din familia Rosaceae. In vorbirea populara este cunoscuta sub denumirile de palasca, iarba Maicii Domnului, umbrarul-doamnei, mantaua-doamnei, brumarie, faina de in, cretarel. In tara noastra sunt doua specii ale acestei plante: una care se intalneste aproape peste tot, prin luminisurile si marginile padurilor, prin livezi, prin iarba de pe marginea drumurilor, pe langa tulpina copacilor din tufarisuri, pasuni. Planta prefera solurile acide fertile, bine drenate, argiloase, partial umbrite. Cealalta specie este mai rar intalnita prin pajistile de munte si are frunzele argintii. Dupa denumirea ei, planta este considerata planta feminina, folosita pentru tratarea bolilor aparatului genital feminin, iar in trecut planta era folosita in ritualurile de fertilitate, pentru a proteja casatoria si iubirea. Cretisoara poate fi cultivata si in gradina, fiind inmultita prin seminte sau divizarea radacinilor. In fitoterapie, numai partea aeriana a plantei este taiata cu un cutit, in perioada infloririi, la amiaza, in zilele insorite, atunci cand frunzele sunt uscate. Planta se recolteaza mai ales in timpul infloritului, insa, spre toamna se pot recolta numai frunzele. Dupa uscare, planta se pastreaza in saculeti de panza.
Cretisoara: caracteristici generale.
Radacina este subtire, oblica si lemnoasa. Partea aeriana a plantei este acoperita cu perisori fini. Tulpina este dreapta, bogat ramificata. La baza tulpinii, frunzele sunt mari si rotunde, lobate, usor zimtate pe margine. Frunzele seamana cu o palnie pe care se aduna picaturile de apa sau de roua si contin 7-9 lobi. Din acest motiv era considerarata ca planta pretioasa, dupa numerele puterii. Planta atinge in jur de 40 cm, are flori mici galben-verzui, grupate in inflorescente umbelate. Cretisoara infloreste in lunile mai-iunie. Contine substante active valoroase: acid salicilic, taninuri cu efect astringent si hemostatic, acizi grai, saruri minerale, flavonozide cu efect diuretic si antiinflamator, saponide. Cretisoara este folosita pentru proprietatile sale astringente, antidiareice, antiinflamatoare, diuretice, antihemoragice, cicatrizante.
Cretisoara: proprietati si beneficii
- Cretisoara este utilizata la tratarea sangerarilor menstruale abundente, dureri menstruale, dar este eficienta si in hemoragii uterine, cistite hemoragice sau alte cauze de urinare cu sange.
- Se recomanda pentru toate afectiunile ginecologice. Extractul de cretisoara este utilizat in tratarea sterilitatii la femei deoarece ajuta la fixarea sarcinii, dismenoreei, metroragiilor (combate sangerarile intermenstruale). Cretisoara calmeaza tulburarile de premenopauza, bufeurile, starile de agitatie, de nervozitate. De asemenea, cretisoara, prin fitosterolii continuti, este utilizata din cele mai vechi timpuri pentru stimularea producerii de hormoni, mentinerea sanatatii trompelor uterine si a uterului, pentru producerea de ovule si stimularea fecundatiei. Previne aparitia fibroamelor la femei, combate infectiile vaginale, tulburarile neurovegetative in perioada de climax, inflamatiile perivaginale si pruritul vulvar.
- Cretisoara este benefica in tratarea afectunilor cavitatii bucale si in pregatirea pentru interventii chirurgicale ORL. Este folosita si in tratarea stomatitelor aftoase, a gingivitelor. Produsii sai activi au rol hemostatic si antiinflamator.
- Produsele obtinute din cretisoara sunt folosite si in ameliorarea durerilor reumatice.
- Are rezultate benefice in scleroza scleroza multipla, epilepsie, cefalee, astenie, oboseala.
- In cazul miopatiilor produse de slabirea muschilor oculari, ceaiul de cretisoara este benefic. Cretisoara argintie este folosita in combaterea atrofiei musculare la copii.
- Trateaza boala diareica infectioasa sau neinfectioasa. Chiar si in dizenterie, in diaree severa, planta poate fi folosita combinata cu sunatoare sau rachitan si are efect astringent.
- Cretisoara este utilizata in tratarea enterocolitelor, a colitelor, a spasmelor stomacale, balonarilor si a hemoroizilor.Are proprietati curative si in steatoza hepatica, congestia hepatica.
Cretisoara: mod de utilizare
1.Infuzia de cretisoara se obtine prin adaugarea unei linguri (10 g) de planta uscata intr-o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se filtreaza. Se beau cate 2-3 cani/zi prin inghitituri rare, intre mese. Decoctul din cretisoara se obtine din 2 linguri de planta uscata puse intr-o cana cu apa. Amestecul se fierbe2-5 minute, apoi se lasa la infuzat , acoperit, 5-10 minute. Se beau cate 2-3 cani/zi intre mesele principale cu scopul de a se reduce hemoragiile uterine.
- Tinctura de cretisoara se obtine din amestecul a 100 ml de alcool de secara de 50 de grade cu 2 linguri de cretisoara uscata. Amestecul se lasa la macerat timp de 12 zile, apoi se filtreaza si se pune in sticle sterile. Se administreaza 15-40 de picaturi diluate in 100 ml de apa, de 3 ori/zi, luate pe stomacul gol. Preparatul este valabil 2 ani de la data culegerii plantelor. Tinctura de cretisoara poate fi utilizata extern prin masaje usoare aplicate in zonele cu vergeturi.
3.Vinul terapeutic se obtine dintr-o jumatate de vin rosu sec in care se adauga 2 linguri uscate de cretisoara. Se pune la foc si se fierbe pana ajunge la punctul de fierbere, apoi se lasa la macerat 2 saptamani. Se filtreaza si se trage in sticlute mici, sterile, inchise la culoare.
4.Otetul medicinal se obtine din adaosul unei linguri de cretisoara macinata la 100 ml de otet obtinut prin fermentatia vinului. Se lasa la macerat 10 zile, apoi se filtreaza. Este util in tratarea zonelor iritate de intepaturi de insecte.
5.Uleiul terapeutic se foloseste pentru stoparea sangerarilor si calmarea ranilor deschise. Se adauga in 100 ml de ulei de masline 2 linguri de cretisoara bine uscata, apoi se fierbe pe baie marina 30 de minute. Dupa ce s-a racit, se filtreaza si se pune in sticlute inchise la culoare.
6.Unguentul cu extract de cretisoara este folosit in masaje si pentru tratarea unor rani sangerande. Extractul de cretisoara se obtine prin fierberea pe baie marina a tincturii de cretisoara pana ce alcoolul se evapora si ramane o pulbere fina. Aceasta se adauga in unguente.
- Pulberea de cretisoara se obtine prin rasnirea fina a plantei uscate. Se ia cate o jumatate de lingurita de 4 ori/zi (cam la 6 ore)si se tine sub limba 20 de minute, apoi se inghite cu putina apa. Cura se ia timp de 4 zile consecutiv pentru tratarea sangerarilor puternice de la inceputul menopauzei, a hemoragiilor interne si externe. Nu se depaseste doza.
- Cataplasme cu cretisoara proaspata, zdrobita se aplica pe ulcere varicoase sangerande, plagi, taieturi, scleroza multipla. Pentru calmarea durerilor de cap se fierb in lapte frunze proaspete de cretisoara si se aplica cataplamele pe frunte. Cretisoara incetineste degradarea tesuturilor pielii.
9.Baile generale sau locale se fac folosind macerat concentrat din cretisoara lasat sa macereze peste noapte, obtinut din 200 g planta uscata sau 500g planta proaspata la o galeata de apa. A doua zi se strecoara si se incalzeste, adaugandu-se in apa din cada.
Planta intra in compozitia ceaiurilor pentru menopauza.
Cretisoara: contraindicatii si reactii adverse
Se recomanda precautii la administrarea ticturii de cretisoara si a vinului terapeutic persoanelor care sunt bolnave de hepatita. Este contraindicata si persoanelor bolnave de ciroza hepatica, femeilor insarcinate. In cazul persoanelor care sunt alergice la produsele din cretisoara sau a celor care sunt depistati cu hipercoagulabilitate sanguina, se recomanda utilizare cu precautii.