Home / Stiri / Criterii de recunoastere si functionare a grupurilor si organizatiilor de producatori

Criterii de recunoastere si functionare a grupurilor si organizatiilor de producatori

Pe site-ul MADR a fost postat proiectul de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 37/2005, cu privire la recunoasterea si functionarea grupurilor si organizatiilor de producatori.

Potrivit documentului pentru a primi statutul de grup de  producator, fermierii trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Din proiectul de ordin reiese ca asociatia de  fermierii trebuie sa se constituie ca persoana juridica:

“cu cel putin 5 membri care au calitatea de producatori agricoli si/sau silvici;

este infiintata la libera initiativa a producatorilor pentru comercializarea in comun pentru una sau mai multe grupe de produse ori pentru unul sau mai multe produse din grupele de produse prevazute la art. 3 din prezentele norme metodologice.
detine un sistem centralizat de contabilitate, facturare, inregistrare si urmarire cantitativa, calitativa si valorica a productiei membrilor;

dispune de personal calificat corespunzator grupei de produse si/sau produselor pentru care este recunoscut/a sau sa isi prevada in actul constitutiv ca in primul an de la recunoastere sa dispuna de acest personal ori sa contracteze servicii de specialitate.

in actul constitutiv si/sau statut al persoanei juridice se solicita membrilor ca, in mod special sa prevada cel putin urmatoarele obligatii ale membrilor: a) sa aplice deciziile adoptate in cadrul adunarii generale, care privesc date tehnice legate de productie si sa raporteze datele privind productia si protectia mediului inconjurator; b) sa puna la dispozitia grupului de producatori informatiile solicitate referitoare la suprafetele destinate productiei, tipul de cultura, cantitatile recoltate si la vânzarile directe, in vederea intocmirii statisticilor; c) sa comercializeze un procent minim din productia proprie prin intermediul grupului de producatori, dupa cum urmeaza: (i) 50 % in primul an de la recunoastere; (ii) 55 % in al doilea an de la recunoastere; (iii) 60 % in al treilea an de la recunoastere; (iv) 65 % in al patrulea an de la recunoastere; (v)75 % incepând cu al cincilea an de la recunoastere

declaratia pe propria raspundere a membrilor ca nu fac parte din alt grup de producatori recunoscut pentru aceeasi grupa/aceleasi grupe de produse, respectiv pentru acelasi produs/aceleasi produse.

sa detina, daca este cazul, adeverinta eliberata in conformitate cu prevederile art.6 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 37/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.”

sursa: www.stiriagricole.ro

producatori agricoli, norme de organizare

Analizele au confirmat: rosia romaneasca mai naturala fata de tomatele din import!
Zeci de oi otravite in Judetul Giurgiu

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit