Crusin, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Crusinul sau pațachina (Rhamunus frangula sau Frangula alnus) este un arbust indigen cu frunze cazatoare ce creste in flora spontana de pe campie, pe dealuri, in crangurile din lunci, pe malul apelor, sporadic in zonele muntoase si face parte din familia Rhamnaceae. In vorbirea populara, crusinul este numit lemn cainesc, spinul cerbului, salba moale, patachina, salbis, crusei. Este o planta care raspandeste un miros neplacut. In trecut, se credea despre crusin ca are puterea de a apara oamenii de demoni, otraviri, magie si ca alunga durerile de cap. De la crusin se recolteaza in scop terapeutic scoarta ramurilor tinere, primavara devreme. Operatia de decojire a ramurilor se efectueaza in aceeasi zi cu recoltarea, iar scoarta recoltata se foloseste abia dupa ce se usuca un an, sau uscata fortat la temperaturi de 100°C. La decojire, scoarta are culoare galbena-portocalie pe partea interioara. Este o planta importanta pentru albine, iar fructele ei sunt foarte apreciate si cautate de catre sturzi si alte pasari salbatice.

Crusin: caracteristici generale.

Tulpina crusinului este inalta pana la 3-5 m. Scoarta este gri-maronie si prezinta pete albicioase, usor reliefate. Frunzele de crusin sunt alterne, eliptice, late, lucioase, cu marginea intreaga, de culoare verde inchis pe partea superioara si verde deschis pe partea inferioara, cu 8-12 perechi de  nervuri laterale proeminente si paralele. Florile sunt de un verde pal si se deschid in lunile mai-iunie. Florile sunt numai de 3-5 mm, tetramere, cu petale triunghiulare si se dezvolta in inflorescente de la 2-10 flori, prinse la axila frunzelor. Fructele sunt drupe rosiatice la inceput, apoi violet-negricioase la coacere, cu 2-3 seminte in interior. Scoarta de crusin contine ca substante active specifice glicozide antrachinonice: glucofrangulozida si frangulozida care se transforma prin oxidare in compusi antrachinonici derivati.

De asemenea, mai contine principii amare, mucilagii, rasini, flavone, saponine, steroli, sitosterol, alcaloizi peptidici: fragulina si fraganina. Planta este cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale purgative, laxative, antivirale, coleretice, colagoge, vermifuge. Principiile active purificate din scoarta au o actiune de relaxare a musculaturii intestinale, iar extractele totale cresc peristaltismul intestinal. Fructele sunt amare si toxice pentru om, dar sunt bogate in antioxidanti, acizi grasi, vitamine, saruri minerale. Fructele de crusin, in trecut, erau utilizate la obtinerea vopselelor naturale. Din fructe verzi se scotea o culoare verde, iar din cele negre o culoare violet-albastrie. Scoarta, ca si cea de arin, era folosita pentru obtinerea culorii galbene. Tulpina de lemn tanar de crusin era folosita pentru realizarea arcurilor elastice. Lemnul de crusin a fost folosit la obtinerea prafului de pusca.

Crusin: proprietati si beneficii

  1. Scoarta de crusin este un remediu in combaterea constipatiei si a disfuntiilor hepato-biliare ce pot cauza constipatii. Actiunea laxativa apare in urma cresterii peristaltismului si iritarii mucoasei intestinale cand se iau doze de 1-3 g de crusin, dupa 8-12 ore. La o doza de peste 4 g se provoaca purgatia. Crusinul estompeaza senzatia de foame, combate riscul de obezitate si tendinta de ingrasare, dar poate demineraliza organismul prin eliminarea excesului de apa.
  2. Crusinul ajuta la detoxifierea organismului, la reglarea functiilor ficatului. Elimina masiv toxinele din sange si din colon, intarind sanatatea pielii si a intregului organism.
  3. Pentru efectul sau de accelerare a tranzitului intestinal, crusinul este asociat cu alte plante cu actiune antihelmintica si curata intestinele, distrugand viermii intestinali.
  4. Crusinul este un antiinflamator, antiviral, antibacterian (distruge Helycobacter pilori,ce cauzeaza afectiuni gastrice), antitumoral (previne intalarea cancerului de san si de plamani). Extractul din scoarta de crusin inhiba dezvoltarea unor tumori in organism. Astfel, antrachinona continuta ajuta la pastrarea sanatatii prostatei si la prevenirea cancerului de prostata.
  5. 5. Previne aparitia hemoroizilor prin stoparea iritarii vaselor de sange cauzate de constipatii.
  6. Regleaza digestia prin stimularea secretiilor biliare si ajuta la evacuarea ei.
  7. Crusinul este un remediu in tratarea bolilor de piele: acneea, eczemele alergice, psoriazisul.
  8. Favorizeaza scaderea in greutate si reduce depozitele de grasime la nivelul celular. Ajuta la eliminarea resturilor alimentare din organism, reducand disconfortul gastric.

Crusin: mod de utilizare

  1. Decoctul din coaja de crusin se prepara dintr-o lingurita cu varf de coaja maruntita de crusin peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat in jur de 20 de minute, apoi se fierbe la foc scazut timp de 15-30 de minute. Se bea pe stomacul gol seara, inainte de culcare, cand decoctul ajunge la temperatura camerei pentru combaterea constipatiilor acute sau cronice. Se administreaza 1-2 doze/zi, numai seara, sau una dimineata si una seara. In tratamentul contra viermilor intestinali se respecta reteta indicata de medic pentru a accelera puternic si rapid tranzitul intestinal. In curele de slabire, crusinul se ia dupa recomandarea medicului, fiind insotit de o dieta. Decoctul din scoarta de crusin este folosit in frectii la nivelul gingiilor pentru a trata gingivita. In trecut se folosea decoctul de crusin pentru eliminarea paduchilor.
  2. Pulberea din scoarta de crusin se obtine prin maruntirea si macinarea scoartei si se administreaza cate 1-2 varfuri de cutit, seara, inainte de culcare. Are efecte laxativ-purgative.

Crusin: contraindicatii si reactii adverse

Extractele din scoarta de crusin nu se administreaza copiilor sub 15 ani. De asemenea, femeile insarcinate si nici cele care alapteaza nu trebuie sa consume preparate din crusin. Scoarta proaspata de crusin este toxica. Inainte de a se incepe o cura cu scoarta de crusin trebuie sa consultati medicul. Cura nu tine mai mult de 7-14 zile, fiind urmata de pauze de 10 zile deoarece se instaleaza dependenta intestinala. Preparatele din crusin interactioneaza cu unele medicamente: corticosteroizi si antiaritmici. Ca reactii adverse pot aparea colici intestinale, stari de disconfort, diaree, urina colorata in rosu. Crusinul nu se asociaza cu alte plante decat in helmintiaza deoarece impiedica absorbtia acestora la nivelul intestinului. Crusinul este contraindicat in obstructie intestinala, in boala Chron, in cazul intestinului inflamat, apendicita, colita ulceroasa, hemoroizi, diaree. Provocarea efectului laxativ puternic peste 8-14 zile produce efecte secundare severe: colici intestinale, crampe, diaree, tulburari ale somnului, ameteli, senzatie de oboseala, slabiciune, uscaciune a gurii si gatului, varsaturi severe, scaderea valorilor de potasiu din organism, crampe musculare, prezenta sangelui in urina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *