Home / Fructe / Cultivarea capsunilor in sera

Cultivarea capsunilor in sera

Exista cel putin doua elemente majore care pledeaza pentru cultivarea capsunilor in sere, in detrimentul cultivarii in camp deschis: in primul rand ca sera ii permite fermierului sa vina pe piata cu fructe proaspete mult mai devreme decat concurentii care le cultiva in camp deschis (nemaifiind atat de legat de conditiile meteo) si in al doilea rand, in sere capsunile se pot cultiva etajate, astfel ca pe un ha de sere se pot cultiva 2-3 “ha de capsuni” daca le etajam.

Tehnologia de cultura in sere

Initierea unei plantatii de sera se face din seminte de capsuni (ulterior inmultirea se poate face foarte simplu prin dirijarea stolonilor).

Capsunile nu sunt pretentioase in legatura cu solul, insa prefera pamanturile bogate in materie organiza. Daca doriti sa le ajutati le puteti combina solul de cultura cu perlit, pamant de telina si turba. Pentru un drenaj bun al solului adaugati in acest amestec si putin pietris.

Distanta intre plante trebuie sa fie in jur de aprox. 20 de cm si se pot cultiva atat in sistem clasic, pe sol, cat si in ghivece sau in sistem combinat (plantele din primul nivel sa fie cultivate direct pe sol, iar cele etajate sa fie cultivate in ghivece).

In sera sau in solar, capsunile se pot cultiva atat toamna (septembrie-octombrie), cat si primavara (martie-aprilie) si vara (iunie-iulie). In functie de perioada aleasa, veti putea culege capsuni proaspete in prima parte a verii (cu incepere chiar din mai), toamna tarziu si iarna.

Productia va fi influentata si de soiul de capsuni pe care il cultivati, insa in general se obtin in jur de 20-30 tone la hectar.

Cum un kg de capsuni la taraba se vinde cu preturi cuprinse intre 10 si 30 de lei (in functie de sezon), puteti face singuri calculele cu incasarile pe care le puteti incasa de pe urma acestor fructe delicioase.

Capsunile sunt mari iubitoare de apa, mai ales in primele saptamani dupa rasarire, cand se formeaza radacinile, motiv pentru care vor fi irigate frecvent (cam la fiecare doua zile), tot timpul dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Sunt foarte pretentioase la factorul temperatura, temperaturile ideale sunt cuprinse intre minim 10 grade noaptea si maxim 25 de grade ziua.

Daca aceste valori sunt depasite, intr-o directe sau alta, fermierul va interveni fie cu sistemele de incalzire, fie cu cele de aerisire si ventilare ale serei, in functie de situatie.

De asemeni capsunile prefera locurile insorite, element de care se va tine seama atunci cand infiintam o plantatie (fie ea in sera, in gradina sau in camp deschis).

Periodic se inlatura stolonii (acele cordelute care pornind de la o planta mama se infig in pamant la cativa cm distanta de tulpina de la care au plecat si dupa la aparitia unei noi tufe de capsuni), deoarece acestia sug toata seva plantei.

Doar in cazul in care dorim sa ne inmultim plantele, lasam stolonii sa se infinga in pamant si sa dezvolte radacini. Dupa ce s-au prins taiem legatura cu planta mama, scoatem noua tufa din pamant si o replantam in alta parte (intr-un ghiveci de exemplu).

Dincolo de indepartatul stolonilor nedoriti, ingrijitorul se va ocupa si de indepartarea frunzelor uscate, precum si a buruienilor concurente.

Capsunile se vor inlocui dupa 3-4 ani, deoarece dupa aceasta varsta productia scade dramatic, afectand grav rentabilitatea culturii.

Cultura de goji in Romania

About Cristina P

Check Also

Plantarea capsunului de vara, soiurile Kimberly, Elianny si Alba

Pentru a beneficia de productie maxima de pe urma culturii de capsun in Romania se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit