Home / Pomi fructiferi / Cultivarea citricelor in ghiveci

Cultivarea citricelor in ghiveci

Citricele (portocal, lamai, mandarin etc.) sunt de departe cei mai populari pomi dintre plantele de apartament. Pasiunea pentru portocali a unor nobili englezi a fost cea care a dus la aparitia serelor, folosite azi pe scara larga pentru o uriasa varietate de specii vegetale.

Daca va numarati printre iubitorii de citrice cultivate in ghiveci si vreti sa aflati cum le puteti stimula astfel incat sa infloreasca tot anul, atunci acest articol a fost scris exact pentru dumneavoastra.

Desi in tarile mediteraneene, o cultura de citrice de plantatie se infiinteaza prin plantarea de puieti, pentru plantele de ghiveci cultivate in tara noastra, cea mai la indemana metoda este plantare din seminte.

Cu cat sunt mai proaspete semintele, cu atat vor germina mai repede.

Dupa plantarea semintelor (la 2-3 cm in sol) udati ghiveciul periodic, la 2-3 zile, astfel incat pamantul sa fie mereu umed pana la germinare, dupa aceea rariti udarile la 2 pe saptamana.

Din cand in cand nu uitati sa stropiti si frunzele cu un pulverizator de apa, citricele apreciaza mult acest vapori revigoranti.

Citricele sunt in general destul de rezistente si se descurca bine pe toate tipurile de sol, cu conditia sa fie unul bine drenat. In acest sens este de preferat ca in interiorul ghiveciului sa presarati alaturi de pamant si cateva pietre maricele, astfel incat pamantul sa nu se taseze prea tare si sa sufoce astfel radacinile.

Periodic, pe masura ce planta creste, ghiveciul va trebui schimbat cu unul mai mare. Cele mai indicate pentru citrice sunt ghivecele din ceramica.

Au nevoie moderata de lumina (mai multa in perioada de crestere) si apa (udati ghiveciul cand pamantul s-a uscat, daca udati in exces riscati ca planta sa putrezeasca). Atat lumina cat si apa pot veni in cantitati mai mici pe perioada de iarna, in comparatie cu sezonul cald, cand citricele pot fi scoase in curte sau pe terasa, dupa caz.

In perioada in care sunt tinute in interior, citricele trebuie tinute in locuri luminoase si calduroare ( de exemplu langa un calorifer, aproape de geam).

Crengile rupte si uscate se indeparteaza periodic pentru a stimula regenerarea plantei.

Inflorirea si fructificarea

Citricele obtinute din seminte pot fructifica si ele insa mult mai lent si mai greoi daca nu sunt altoite. Din acest motiv este indicat ca pomisorul sa fie altoit in jurul varstei de 2 ani.

In linii mari altoirea se face astfel: se inlatura complet coroana, lasandu-se doar 15 cm de tulpina. Apoi in varful sau pe partile laterale ale tulpinei (numita portaltoi) se aplica altoiurile (muguri de la citrice de soi superior) prin imbinarea taieturilor, lipire cu ceara si bandajare.

Dupa ce s-au prin altoiurile, la cateva saptamani se inlatura bandajele iar mugurii se vor transforma incet in ramuri care vor forma noua coroana. Aceasta va avea de acum proprietatile soiului din care a fost altoit (frunze mai mari, fructificare mai rapida si fructe mai bine dezvoltate decat daca pomul nostru ar fi ramas salbatic). Citricele se pot altoi intre ele in sensul ca pe un portaltoi de lamai putem altoi muguri de portocal, pomul urmand sa produca in acest caz portocale.

In mod normal mugurii florali apar iarna iar florile infloresc din iarna pana in primavara. Majoritatea se vor scutura, doar cateva vor ajunge sa lege fructe.

Dezvoltarea fructelor se face lent, maturizarea unui fruct putand tine din primavara pana in toamna. Nu este deloc neobisnuit ca acelasi pom sa produca in acelasi timp si flori si fructe mature, avand mai multe etape de fructificare.

Pe perioada sezonului rece, lamaii si portocalii pot fi pacaliti sa infloreasca daca udatul este intrerupt total pana la inceputul deshidratarii, concomitent cu scaderea temperaturii pana in jurul valorii de 13 grade, dupa care udarea este reluata si temperaturile urca din nou spre valorile normale (20-25 grade).

Cum se prepara si cum se foloseste zeama bordeleza?
Altoirea pomilor fructiferi

About Cristina P

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

One comment

  1. Spuneti-mi si mie, va rog foarte mult, cum pot scapa de gandaceii aceea albi, ca niste paduchi, din ghivecele de la lamai si flori.am incercat multe dar, tot nimic.astept raspuns.va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit