Home / Legume / Cultivarea dovleceilor in gradina

Cultivarea dovleceilor in gradina

Inrudit cu castravetele (apartine aceleiasi familii a curcubitaceelor), desi originar din America, dovlecelul si-a gasit in final un loc de cinste in bucataria romaneasca.

Insa pana a ajunge in farfuriile noastre, dovlecelul trece printr-o serie de etape vegetative.

Astfel, in gradinile de pe la noi, semintele de dovlecel se planteaza pe la jumatatea primaverii (inceputul lui aprilie), daca vrem sa ne bucuram de dovleceii vara, sau in intervalul iunie-iulie, daca vrem sa avem dovlecei de toamna.

Esential pentru plantarile de primavara este ca perioada sa coincida cu momentul cand temperaturile nu mai scad pe timp de zi sub 10 grade (aprilie sau chiar mai, in anii mai reci).

Se seamana in cuiburi (2-3 seminte pentru fiecare cuib), de aprox. 3 cm adancime, si pe randuri, cu o distanta de aprox. 1 m in jurul fiecarui cuib (spatiu necesar datorita faptului ca dovleceii sunt plante cataratoare si iubitoare de lumina).

In afara de necesarul crescut de lumina, dovlecelul nu are pretentii exagerate, desi prefera solurile bine drenate si irigate.

Atat dupa insamantare cat si pe toata perioada vegetatiei, legumele se vor uda regulat, cam odata la 2-3 zile, in functie si de precipitatiile naturale. Nu se va uda insa prin stropire deoarece stropii de apa ramasi pe frunze pot favoriza declansarea unui atac de mucegai.

Daca vremea va fi calda, dovleceii rasar dupa o saptamana, daca va fi mai rece, rasar mai greu (dupa doua saptamani). In orice caz, dupa ce au rasarit dovleceii se raresc, astfel incat sa ramana doar cate unul in fiecare cuib. Firul lasat in cuib va fi tot timpul cel mai mare si cel mai viguros.

Fiind plante agatatoare, dovleceii se vor folosi de aracii montati in prealabil langa cuiburi, insa la fel de bine se pot catara pe un gard, pe un copac sau chiar pe tulpinile porumbilor.

In afara de irigare periodica, de prasit si de plivitul buruienilor, dovleceul nu mai are nevoie de alte lucrari de intretinere, decat eventualele stropiri cu insecticide si fungicide (operatiuni facultative si recomandate doar atunci cand este cazul).

Tot optional, solul poate fi imbogatit cu ingrasamant organic natural: mranita, gunoi de grajd sau gunoi de pasare, fara insa a exagera.

Dovlecelul face frunze mari, bine dezvoltate, sub forma de vrej (cu exceptia soiului fara vrej care face frunze mult mai mici), are o evolutie vegetativa data pe “repede inainte”, creste repede si in doua saptamani incepe sa dezvolte flori mari, galbele, in forma de palnie.

Dupa o luna deja ne putem bucura de primii dovlecei culesi din gradina proprie. Asta pentru ca dovleceii se culeg inainte de maturizare (cand au in jur de 15 cm lungime si o culoare verde deschis spre alb), cand sunt mai gustosi si au seminte mai putine.

Pentru obtinerea de seminte in vedere unor culturi viitoare, se vor lasa pe vrej dovleceii cei mai mari si mai frumosi. Acestia vor fi culesi abia atunci cand vrejul incepe sa se usuce iar ei capata un colorit aproape de bej.

De regula dovleceii se planteaza in asociere cu alte legume de gradina, dintre toate, cel mai bine ii prieste in compania verzei, a fasolei, a salatei, dar si alaturi de flori precum laleaua sau garoafa.

Se recomanda rotatia periodica a culturilor, cele mai bune legume premergatoare fiind ceapa, usturoiul, ridichiile si prazul.

Combaterea fluturelui alb al verzei
Salata extratimpurie de iarna

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit