Cultivarea lalelelor

Desi tara lalelelor este considerata a fi Olanda, in realitate laleaua este originara din Orientul Mijlociu. Apreciate pentru coloritul lor viu, aspectul placut si mirosul caracteristic, oamenii au obtinute de-a lungul timpului peste 100 de soiuri de lalele.

Laleaua este o planta iubitoare de soare si apa. Terenul pe care urmeaza a fi cultivata aceasta specie trebuie sa fie unul plan, fara gropi in care apa ar putea balti (baltirea apei poate duce la aparitia unor boli), ferit de vanturi si curenti puternici (ideal este sa fie o sera sau o gradina inconjurata cu un gard bun), luminos.

Lalelele pot fi crescute cu succes si in ghivece.

Inmultirea lalelelor se poate face prin bulbi, prin seminte sau prin tulpini retezate. Bulbii se recomanda a fi plantati toamna, pentru celelalte doua modalitati de plantare, sezonul potrivit este primavara.

Totusi, cea mai eficienta si raspandita modalitate de cultivare a lalelelor este cea sub forma de bulbi. Bulbii de lalele tarzii se pot planta mai adanc, la aprox. 20 de cm, iar cei de lalele timpurii mai la suprafata, la 10 cm adancime.

Bulbii pentru plantare trebuie alesi cu grija, sa nu fie stricati sau meciti. Cu cat vor fi mai mari si mai frumosi, cu atat planta care va creste din ei va fi mai viguroasa si va inflori mai repede.

Inainte de plantare terenul este bine sa fie sapat adanc cu cazmaua, curatat de orice buruiana si eventual deparazitat. Nici acum si nici mai tarziu nu se va folosi gunoiul de grajd deoarece contine germeni si bacterii la care lalelele sunt vulnerabile.

Se poate presara insa, dupa plantarea bulbilor, un strat de cativa cm de turba. Pe langa rolul sau fertilizant va avea si menirea de a proteja bulbii de gerul iernii.

Lucrarile de intretinere constau in special in plivirea buruienilor, ori de cate ori este nevoie, afanarea solului si udatul. Lalelele sunt flori iubitoare de apa insa cel mai mult au nevoie de hidratare in perioadele de crestere a tulpinii si la imbobocire.

De regula lalelele sunt plante viguroase si rezistente, fara mari prentetii sau vulnerabilitati, de asemeni nu prea sunt afectate de daunatori sau paraziti.

Ingrasamintele nu sunt neaparat necesare insa daca totusi doriti sa ajutati planta sau sa ii grabiti inflorirea, atunci puteti folosi ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.

In functie de soi (timpuriu sau tarziu) lalelele infloresc in gradina din aprilie pana in iunie. In sere sau in ghiveci, bulbii de lalea pot fi fortati sa creasca si sa infloreasca inca din ianuarie.

Scoatere bulbilor si pastrarea lor peste vara

Putini horticultori amatori cunosc acest secret, insa lalelele vor fi mai viguroase, mai sanatoase si vor inflori mai frumos daca “deranjam” bulbii in felul urmator:

La sfarsitul inflorescentei, cand planta intra in repaus (adica pe la mijlocul lui iunie), scoatem cu grija bulbii si ii lasam la uscat intr-o mansarda aerisita, ferita de lumina directa a soarelui sau de umezeaza.

In august bulbii vor fi mutati in locuri racoroace (beciuri), in cutii cu hartie de ziar sau cu paie. Vor ramane aici pana la replantare in toamna.

Facand astfel veti obtine rezultate mult mai bune decat daca ati lasa bulbii in pamant, nederanjati, pe tot parcursul anului.

Pe timpul depozitarii bulbilor aveti mare grija la daunatori, in special la rozatoare.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *