Home / Legume / Cultivarea legumelor la ghiveci

Cultivarea legumelor la ghiveci

Cultivarea legumelor in ghiveci poate fi o solutie pentru iubitorii de legumicultura care, din varii motive, fie nu mai au loc in gradina pentru cateva legume in plus, fie nu au gradina deloc.

Daca va numarati printre ei si vreti sa aflati mai multe despre cum puteti planta si ingriji diverse legume la ghiveci, atunci cititi cu atentie randurile de mai jos.

Cultivate in mod corect si beneficiind de un spatiu adecvat (o terasa, o mansarda bine iluminata sau un balcon amenajat), legumele crescute in ghivece pot da o productie echivalenta cu cea obtinuta de pe o mica gradina.

Ce legume sa alegem?

Desi teoretic orice planta care creste pe sol, poate fi crescuta si in ghiveci, unele legume au necesitati legate de spatiul pentru radacini mai mari decat altele, prin urmare trebuie sa tinem seama si de acest aspect atunci cand potrivim semintele sau rasadurile cu diversele tipuri de ghiveci.

In fine, altele nu sunt deloc potrivite pentru cultura in ghiveci datorita caracterului lor de plante agatatoare si voluminoase, chiar daca rasar, infloresc si chiar intra pe rod, nu sunt deloc practice pentru a fi putea fi crescute pe balcon sau in mansarda. In aceasta categorie intre pepenii, dovleceii, dovlecii si alte specii similare.

Iata deci intre ce avem de ales: usturoi, morcovi, ceapa, pastarnac, busuioc, ardei, marar, patrunjel, telina, pot fi cultivate in ghivece relativ mici, de 30 cm adancime si 30 de cm diametrul.

Pe de alta parte fasolea, rosiile (mai ales soiul chery), vinetele, cartofii, mazarea, varza, broccoli, hreanul, castravetii si altele asemenea, au nevoie de un spatiu mai mare, de ghivece cu o adancime de cel putin 30 de cm si o gura larga, de minim 40 cm diametrul.

Daca puteti sa le adapostiti in casa, sau undeva la caldura, in sezonul rece, atunci nu mai este nevoie de rasaduri, le puteti cultiva direct din samanta.

Pentru o buna hranire a plantelor este indicat ca solul folosit sa fie unu imbogatit, fie cu ingrasamant organic obtinut in propria gospodarie (mranita, pamant de telina, coji de oua, zat de cafea, gunoi de pasari etc.), fie cumparam pamant de flori.

Pentru a preveni tasarea solului este de preferat ca pe fundul ghiveciului sa asezam o mana de pietris iar la ghivecele mari, dincolo de aceasta mana de pietris sa asezam cam pe la mijlocul vasului o piatra mai mare, cam cat marimea unui ou.

Ghivecele este bine sa fie din lemn sau din ceramica pentru a le permite sa respire (nu se recomanda ghivecele din plastic).

In rest lucrarile sunt similare cu cele dintr-o gradina: plivim buruienile, mobilizam solul, udam legumele.

Unele zarzavaturi vor avea nevoie de apa mai mare decat altele (salata verde, castravetii, ardeiul gras), de aceea va trebui sa le udam zilnic in perioada cresterii fructelor, fara insa ca apa sa balteasca.

Desi exista neajunsuri vizibile ale cultivarii legumelor in ghiveci, exista totusi si avantaje, in primul rand faptul ca le poti muta in functie de temperatura, astfel incat sa beneficiezi de legume proaspete indiferent de anotimp, in al doilea rand ca le poti muta in zone insorite sau din calea grindinii si a furtunilor (ceea ce nu poti face cu legumele din gradina), insa cel mai important aspect al culturilor de ghiveci e acela ca poti fructifica aproape orice spatiu disponibil.

Cum se construieste un solar de calitate
Palisarea castravetilor

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit