Home / Plante aromatice / Cultivarea plantelor aromatice

Cultivarea plantelor aromatice

Cimbrul, busuiocul, salvia, rozmarinul, patrunjelul, tarhonul, sunt doar cateva dintre plantele aromatice care pot fi cultivate cu succes in gradinile noastre, atat pentru a satisface consumul propiu, cat si in vedere valorificarii pe piata.

Cimbrul – planta deopotriva medicinala si condimentara, creste sub forma unui semiarbust lemnos, peren. Semanatul se face ori in a doua jumatate a lunii octombrie, ori la inceputul lui martie. Se seamana pe randuri, la o distanta de 0,5 m intre ele si cam 30 de cm intre plantele de pe acelasi rand.

Radacina fiind un viguroasa si pivotanta, semintele se planteaza relativ adanc (se poate inmulti si prin butasi).

Lucrarile de intretinere constau in rarire si plivire iar recoltarea si face prin taierea plantelor la 10-15 cm in momentul cand inflorirea sta sa inceapa.

Se valorifica sub forma uscata, din 3 kg de planta verde obtinandu-se 1 kg de cimbru uscat. Productia la ha este in medie de aprox. 5 tone, in conditiile in care o plantatie de cimbru se exploateaza timp de 6 ani iar varful productiei se atinge dupa anul 3.

Busuiocul – este o erbacee, anuala, care atinge la maturitate in jur de 0,5 m inaltime si se cultiva prin seminte. Busuiocul se foloseste mai ales la condimentarea mancarurilor, folosindu-se atat in stare verde cat si in stare uscata (se folosesc frunzele).

Se cultiva primavara, prin seminte, in cuiburi, la o distanta de 30 de cm una de alta. Busuiocul se recolteaza vara, inaintea infloritului, prin recoltarea de lastari. Operatiunea se executa pe timp uscat, cu soare si caldura.

Este o planta iubitoare de apa si caldura.

Salvia – Este o planta perena, medicinala si aromatica, ce  creste sub forma de tufa si care este apreciata in special pentru proprietatile ei deosebite in domeniu fito-terapiei.

Se inmulteste prin seminte sau prin butasi. Semintele nu se pastreaz mult, motiv pentru care se recomanda sadirea lor cat incat sunt proaspete.

De la salvie se folosesc frunzele care pot fi recoltate in fiecare an, mai putin in primul an cand planta este pre slaba si are o capacitate de regenerare redusa.

Este o planta iubitoare de apa, caldura si lumina si poate ajunge pana la 50 de cm inaltime. La maturitate tulpinele devin lemnoase.

Rozmarinul – este un arbust care se inmulteste atat prin seminte cat si prin marcotaj sau butasire.

Cultivarea se face primavara, pe un teren insorit, bine drenat si adapostit, astfel incat sa nu fie expus la vanturi si curenti puternici. Cel mai bine se preteaza la aceste conditii solurile de campie din sudul si vestul tarii.

In afara de aceste pretentii legate de sol, rozmarinul este usor de intretinut.

Dupa un an de la plantare, rozmarinul poate fi recoltat prin culegerea ramurilor tinere, operatiune care in acelasi timp vor stimula cresterea si dezvoltarea plantei.

Patrunjelul – este o leguminoasa erbacee, iubitoare de apa, de la care se foloseste in alimentatie atat radacina pivotanta cat si frunzele.

Semintele se seamana la inceputul primaverii iar recoltarea frunzelor se face pe toata perioada vegetatiei. Pe la sfarsitul lunii septembrie, cand se incheie vegetatia, se pot recolta si radacinile.

Tarhonul – este o planta perena, un arbust ce creste sub forma de tufa, mare iubitoare de apa, usor de cultivat in gradina si de la care se folosesc frunzele.

Cea mai eficienta metoda de inmultire a tarhonului este prin butasi sau drajoni.  In afara de plivirea buruienilor si de irigatii perioadice nu necesita alte eforturi de intretinere deosebite.

Recoltarea lastarilor se face cand planta are cel putin 20 de cm inaltime.

Este o planta foarte rezistenta, care trece usor peste iernile geroase (tarhonul este originar din Siberia).

Pentru consumul propriu, o gradina de cativa zeci de metri patrati este suficienta pentru cultura plantelor aromatice, insa pentru productii mari, destinate valorificarii, atunci va fi nevoie de culturi in camp deschis.

Veniturile obtinute sunt direct proportionale cu investitia facuta si pot varia inte cateva mii de lei si cateva mii de euro la hectar.

Leusteanul (Levisticum officinale Koch) - generalitati

About Cristina P

Check Also

Seminte- diferite soiuri de ardei iute

ROUNDEL                             …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit