Home / Plante medicinale / Cultivarea plantelor medicinale, o afacere de viitor

Cultivarea plantelor medicinale, o afacere de viitor

Industria plantelor medicinale este una in continua expansiune datorita cererii tot mai mari de produse ecologice, ceaiuri, tincturi si alte preparate similare.

Musetelul, menta, levantica, socul, galbenelele, albastrele, brusture, coada soricelului, si asa mai departe, toate pot fi exploatate si transformate intr-o sursa de venit pentru intreaga familie.

Toate acestea cresc in mod normal in flora spontana, fiind foarte rezistente si bine adaptate la conditiile de sol, clima si calitate a aerului din tara noastra. Asta inseamna ca cei care aleg sa mizeze pe plantele medicinale nu vor avea de efectuat lucrari importante de intretinere a culturii.

In functie de speciile de erbacee alese, plantele medicinale pot fi cultivate atat sub forma de seminte (materialul genetic se poate achizitiona de la statiunile romanesti de cercetare), cat si sub forma de rasaduri.

Daca se va urmari infiintarea unei culturi ecologice, acreditate, atunci si semintele care se vor achizitiona vor fi din surse care folosesc metodele de cultivare ecologice.

Cum foarte multe dintre plantele medicinale sunt perene, din plantele sadite o singura data se pot recolta flori (sau frunze, depinde de ce anume se foloseste de la fiecare planta) tip de 7-8 ani consecutiv.

Este recomandat ca plantarile sa se faca toamna, inainte de intrarea in hibernare, urmand ca primele plante sa rasara in primavara urmatoare.

Inainte de plantarea propriuzisa este recomandat ca solul sa fie pregatit printr-o aratura adanca (aratura de tomna) si printr-o afanare.

De asemeni se recomanda o plantare pe randuri, distanta dintre randuri si dintre plantele de pe fiecare rand, variind in functie de speciile cultivate, adica in functie de nevoia de spatiu a acestora (distante mai mari pentru plantele mai mari si mai mici pentru plantele mai mici).

Optional se executa ca lucrari de intretinere prasitul printre randuri (de regula la plantele medicinale inalte), irigatiile si plivitul buruienilor concurente.

Periodic se poate face cate o fertilizare a solului, de preferat cu ingrasamant organic (gunoi de grajd, pamant de telina, coiji de oua, resturi vegetale etc.), fara insa a se exagera.

Perioada de recoltare cade de regula in lunile iulie-august, ocazie cu care trebuie avuta in vedere o instalatie (oricat de rudimentara) de uscare a plantelor culese.

Lucrarile si perioadele de recoltare pot varia usor de la o specie la alta, printre cele mai rezistente, eficiente financiar si usor de cultivat plante medicinale (si aromatice) putem enumera: patrunjelul, busuiocul, mararul, roinita, dar si echinaceea, galbenelele, menta sau tataneasca.

Un alt avantaj al cultivarii plantelor medicinale este ca pot fi cultivate pe orice petec de pamant. Nu ai neaparat nevoie de cateva ha de teren arabil, se pot face profituri si de pe cateva sute de metri patrati de gradina!

Valorificarea productiei se poate face direct catre procesatori (in cazul in care aveti cantitati mari) dar la fel de bine se poate procesa pe cont propriu si se poate vinde catre plafare sau direct la taraba (in cazul unor cantitati mai modeste).

Profiturile, ca si investia initiala de altfel, sunt direct proportionale cu suprafata cultivata dar depinde si de speciile vegetale alese. Astfel, acestea pot varia oricat intre cateva sute de lei si pot ajunge pana la 15 000 de euro la hectar in cazul lavandei.

Merita subliniat faptul ca subventiile pentru cultivarea plantelor medicinale urca pana la 460 de euro la ha (in cazul culturilor ecologice), un motiv in plus pentru a lua in considerare acest tip business, pe cat de inedit, pe atat de plin de potential.

Menta, planta medicinala cu numeroase beneficii

About Cristina P

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit