Home / Legume / Cultivarea si ingrijirea ardeiului

Cultivarea si ingrijirea ardeiului

Originare din America Centrala, toate varietatile principale de ardei (adica iute, gras, kapia sau gogosar) si-au facut loc atat in gradinile cat si in bucataria romanilor.

Bogati in minerale, vitamine, iar unii dintre ei si in capsacina (substanta care da gustul iute pentru ardeii iuti), ardeii sunt folositi atat ca aliment de baza cat si sub forma de condimente.

In ceea ce priveste cultivarea lor, in general ardeii nu pun probleme deosebite, totusi au anumite cerinte si pretentii de care trebuie sa tinem seama daca vrem sa obtinem un maximum de productie cu un minimum de efort.

Toate speciile de ardei prefera solurile afanate, bogate in nutrienti, cu un continut mediu de apa. Din aceasta cauza, atunci cand se urmaresc productii mari, pe suprafete intinse, se recomanda o pregatire a solului inca din toamna, cu o aratura adanca si o fertilizare cu gunoi de grajd.

Desi se poate cultiva ditect sub forma de seminte, pentru o productie mai timpurie se recomanda totusi plantarea sub forma de rasaduri.

Astfel, semintele vor fi puse in rasadnite prin februarie-martie. Semintele se ingroapa relativ adanc (in jur de 10 cm adancime), in rasadnite cu gaura de scurgere a apei, la o temperatura cat mai constanta, de 25 de grade Celsius ziua si 20 de grade noaptea.

Pentru o crestere mai rapida, in primele zile dupa germinare, plantutele pot fi protejate prin acoperirea cu un borcan, borcan pe care il ridicam o data pe zi pentru aerisire.

Cand temperatua de afara nu mai scade sub 15 grade ziua (de obicei prin mai), e semn ca a sosit momentul sa mutam rasadurile din rasadnite in gradina.

Pentru a stimula prinderea lor este indicat ca 2 zile rasadul sa fie tinut cu radacinile in apa, inainte de a fi transplantat efectiv in gradina.

Inainte de plantarea rasadurilor locul din gradina trebuie pregatit prin destelenire si mobilizarea solului (cu o grebla). Ca si culturi premergatoare, ardeii dau rezultate bune daca sunt cultivati dupa lucerna, trifoi, sfecla, ceapa, usturoi, dovleci, castraveti sau dovlecei. Nu este indicat sa plantam ardei dupa tomate sau vinete.

Plantarea rasadurilor se face pe randuri, la o distanta de 40-50 de cm intre randuri si 20 de cm intre ardeii de pe acelasi rand. Imediat dupa plantare se uda bine (cam 1 l de apa la fiecare cuib) pentru a se asigura prinderea.

De acum gradinarul nu va mai trebui decat sa pliveasca buruienile care apar printre randurile de ardei, sa verifice eventualele atacuri ale daunatorilor (si sa actioneze in consecinta daca acestea apar), si sa irige periodic cultura de ardei, dar fara insa a exagera.

Daca observam ca frunzele ardeilor se rasucesc, inseamna ca au nevoie de apa. Vom avea grija ca irigarile sa se faca dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui.

Recoltarea se face treptat, pe masura ce fructele ajung la maturitate. Daca dorim sa recoltam seminte pentru anul viitor, atunci este bine sa alegem fructele cele mai mari si mai sanatoase insa doar atunci cand coacerea lor este deplina (doar atunci semintele sunt maturizate complet si au capacitatea de germinare).

In cazul ardeilor mici (atat ca fruct cat si ca planta), cultivarea se poate face si in ghiveci, asemenea unei plante de interior, sistem care ne permite sa ne bucuram de ardei iute chiar si iarna.

Spanacul de Malabar
Importanta unor rasaduri de calitate

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit