Cultivarea Smochinului (Ficus carica)

Smochinul este un arbore mic, originar din Asia de Sud si Zona Mediteraneana. Pomii au inaltime mica, aproximativ patru metrii, frunze mari foarte lobulate si scoarta neteda de culoare gri. Smochinii pot face pana la trei recolte pe an si ating varsta de 80 de ani.

In tara noastra sunt cultivate soiurile care fac fructe roșii, galbene și verzi deoarece s-au aclimatizat bine aici.   Fructele au miros placut, dulceag si puternic. Interiorul este plin de seminte moi, care lasa gust placut. Smochinele sunt pline de substante si vitamine benefice organismului uman: invertină, proteine, glucide, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, enzime si minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Pot fi consumate proaspete, uscate, fierte, gatite.

In Romania planta de smochin este cultivata de amatori, sau apare sporadic in gradinile din Dobrogea, sudul Olteniei si Banat. Se cultiva ca tufa sau ca pom cu semitrunchi. Pomul intra pe rod din al doilea an de la plantare, insa recolta incepe sa fie productiva din al patrulea an. In conditiile climatice de aici se pot obtine doua recolte pe an. Prima recolta din an se obtine de pe varful tulpinii iar a doua de pe lastarii aflati la baza.

Plantatia de smochin se va intemeia in zona cu ierni blande, in care temperatura din timpul iernii sa nu depaseasca -15 grade celsius. Terenul sa fie insorit si fertilizat cu substante organie. Plantarea de va face primavara, la o distanta medie de 4 m intre randuri si 3-4 m intre plante. Gropile vor fi sapate la 40-50 cm adancime, pentru ca pomii sa dezvolte un sistem radicular puternic. Fasonarea tulpinii se face dupa plantare, in functie de tipul ales (tufa, semitrunchi).

Rezistenta scazuta la temperaturi de -15 grade, impune masuri de protejare a pomilor, mai ales in primii ani de la plantare prin aplecarea ramurilor si acoperire cu coceni de porumb, rachita, stuf apoi strat de folie polietilena sau acoperire cu pamant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *