Home / Pomi fructiferi / Cultivarea smochinului

Cultivarea smochinului

Smochinele sunt apreciate inca din antichitate, atat pentru gustul lor delicios cat si pentru proprietatile lor nutritive speciale.

Sunt consumate atat ca fructe proaspete, cat si uscate sau sub forma de dulceturi.

Bogate in substante hranitoare, smochinele sunt excelente laxative naturale, ajuta in ameliorarea si chiar vindecarea bolilor respiratorii si sunt foarte indicate in cazurile de anemie, precum si in dieta celor care doresc sa mai ia in greutate.

La ora actuala un kilogram de smochine se vinde la taraba cu preturi cuprinse intre 10 si 15 lei iar cererea e departe de a fi satisfacuta din cauza faptului ca smochinul ajunge la fructificare doar intr-o zona relativ restransa de pe teritoriul Romaniei.

Tehnologia de cultura

Desi originar din zona mediteraneeana, smochinul s-a aclimatizat cu succes pe o fasie de teritoriu din sudul si sud-vestul Romaniei, insa in conditiile de incalzire a climei este posibil ca in anii urmatori sa asistam la o extindere. La noi in tara smochinul creste atat sub forma de tufa cat si sub forma de arbore

Deci daca locuiti in jumatatea de sud a Dobrogei sau in sud-vestul tarii, va aflati in zona potrivita pentru a putea infiinta o plantatie de smochini.

Daca nu va aflati intr-o astfel de zona favorabila pentru cultura smochinului, puteti cultiva smochinii in ghiveci, pe perioada iernii adapostind ghivecele in spatii adapostite, mai calde (sau chiar in casa).

Smochinul se inmulteste cu usurinta, atat din seminte cat si din drajoni. Pentru o plantatie sau pentru cativa pomi de gradina, metoda cea mai recomandata este plantarea de puieti. Acestia trebuie sa fi vigurosi, cu radacini sanatoase si fara lovituri.

Spre deosebire de alte specii pomicole, smochinul este recomandat a se planta primavara, in a doua jumatate a lunii martie, chiar daca groapa poate fi sapata inca din iarna (asa cum suna si sfatul specialistilor).

Adancimea si diametrul gropilor trebuie sa fie in jurul valorii de 1 m.

Pentru succesul plantatiei este bine sa porniti din prima cu dreptul, adica veti achizitiona puietul din surse sigure.

Lasati in jurul fiecarui smochin un spatiu liber pe o raza de minim 2 m. Smochinul va avea nevoie de acest spatiu intim deoarece dezvolta o coroana bogata.

Tot o data cu plantarea se va executa lucrarea de fasonare a coroanei, musuroirea si o udare abundenta (se va uda periodic, de doua ori pe saptamana, pana in momentul in care observam ca s-a prins).

Odata prins, smochinul nu mai are nevoie de alte lucrari deosebite de intretinere. Este de ajuns sa aiba suficienta caldura si lumina (nu are nevoie exagerate de apa, putand fi irigat ocazional, in perioadele de seceta extrema) si sa nu traverseze ierni prea friguroase.

Pomii tineri vor fi protejati impotriva inghetului, pe timp de iarna, prin “imbracarea” tulpinii cu paie sau cu o folie de polietilena, iar tufele vor fi fixate pe sol cu carlige si acoperite cu un strat de paie, frunze uscate si pamant.

Dupa al treilea an smochinul incepe sa intre pe rod, in anii buni (cu ierni blande si anotimpuri nedereglate) rodind si de doua ori.

Este un arbore destul de longeviv care poate trai si pana la 70 de ani, ceea ce face ca o plantatie de smochini sa poate fi privita ca pe o afacere de familie pe termen lung.

Altoirea pomilor fructiferi

About Cristina P

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit