Home / Legume / Cultivarea trufelor in Romania

Cultivarea trufelor in Romania

Probabil ati auzit deja cat de profitabila este comercializarea trufelor si cum un kilogram se poate vinde pe piata occidentala si la un uimitor pret de 1000 de euro!

Cat este adevar si cat este legenda si mai ales cum se poate obtine o productie satisfacatoare de trufe in Romania?

Acestea sunt principalele intrebari la care incercam sa dam un raspuns in randurile de mai jos.

Dar in primul rand, ce sunt trufele?

Trufele sunt specii de ciuperci subterane, foarte rare, parfumate si extrem de delicioase. Ele se formeaza pe radacinile anumitor copaci cu care traiesc in simbioza.

Descoperirea lor in flora spontana este foarte greu de realizat, cautatorii profesionisti apeland adesea la caini special antrenati sau la porci.

Vestea buna este ca trufele pot fi crescute si in cadrul unei culturi organizate.

Tehnologia de cultura

Trufele prefera pantele insorite, impadurite rar cu specii de foioase (in special prefera radacinile fagilor si stejarilor).

In ceea ce priveste solul, este de preferat ca acesta sa nu fie unul adanc sau bogat in materie organica (humus), ci dimpotriva, trufele prefera solurile pietroase (calcaroase) si putin adanci. Cele mai bune rezultate se obtin pe terenurile amplasate la o altitudine mai mare de 200 de m dar mai mica de 500 m (zonele de deal si Subcarpatii).

Prin urmare cel mai bun spatiu pentru cultura trufelor este o padure de foioase in panta, cu un sol cat mai apropiat de conditiile de sol insirate mai sus.

Daca este posibil, inainte de infiintarea truferiei este indicat sa folosim vita de vie sau pomii fructiferi ca si culturi premergatoare, adica sa infiintam cultura pe locul unei foste plantatii.

Insamantarea cu trufa a radacinilor arboretului se face in pepiniere, prin tehnologii speciale. Astfel ca atunci cand decidem sa infiintam o truferie achizitionam arborii gata insamantati cu miceliu de ciuperca-trufa.

In functie de special arboricola, trufele pot fi recoltate incepand de la 5 ani dupa infiintarea culturii. Astfel cel mai rapid se dezvolta trufele de sub alun (dupa 5 ani), iar cele de sub stejar dupa aproape 10 ani.

Perioada lunga de la insamantare si pana la recoltare fiind si principalul dezavantaj al acestui gen de business.

In general nu exista lucrari de intretinere intr-o truferie insa este recomandat ca zona si solul sa fie bine aerisite iar umiditatea sa nu treaca de 15%. De asemeni nu este bine pentru cultura de trufe sa experimenteze temperaturi extreme, nici intr-o directie, nici in cealalta.

Ceea ce puteti face totusi pentru a stimula dezvoltare delicioaselor ciuperci subterane sunt lucrarile de plivire a buruienilor concurente, fasonarea coroanelor arborilor, astfel incat sa nu umbreasca prea mult solul (trufele prefera soarele, chiar daca sunt subterane).

Recoltarea se face din septembrie pana in februarie. De pe un ha se pot recolta, la cativa ani de la insamantare, 7-8 ha de trufe, productia crescand dupa 15 ani, cand poate ajunge si la 30 de kg de trufe la ha.

Costurile infiintarii unei truferii pot porni de la cateva mii de euro si pot ajunge si pana la 10 000, banii fiind recuperati dupa cativa ani.

Avantajul insa este reprezentat de faptul ca odata infiintata truferia nu mai necesita investitii importante sau o ingrijire deosebita, putand fi exploata cu costuri minime timp de cativa ani buni.

Efectele nedorite ale fertilizarii in exces
Combaterea fluturelui alb al verzei

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit