Home / Stiri / Cultivarea vinetelor

Cultivarea vinetelor

Vinetele fac parte din familia  Solanaceae,  sunt  plante anuale, si se pot clasifica dupa forma fructului in: ovale, rotunde, alungite. Dupa culoarea fructului acestea sunt:  albe, albastre, violacee, negre.
Aceste legume se dezvolta foarte bine in zonele cu clima temperat calda si un teren foarte bogat in substante nutritive. Se cultiva bine dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole. Terenul trebuie pregatit din toamna, prin administrare de ingrasaminte naturale ( gunoi de grajd)  sau chimice (superfosfat, sare potasică, azotat de amoniu). Dupa aplicarea ingrasamanului trenul trebuie arat/sapat.
Vinetele se cultiva prin producerea prealabilă a răsadurilor. Semanarea se efectueaza dupa data de 20 februarie. Inainte de plantare, rasadurile pot fi supuse unui proces de calire, care consta in aerisirea mai puternică pe durata zilei şi a noptii. La plantare rasadurile vor avea aproximativ doua luni. Plantarea se va efectua cand temperatura solului pe adancime va fi de 10-15 cm va fi de minim14 grade celsius. Acestea se plantează pe strat înălţat, pe rânduri la distante de 80 cm, iar între plante trebuie pastrate distante de 45 cm.
Dupa plantare se vor efectua lucrari de prasire, udare si fertilizare a culturii. Trebuie sa se acorde atentie combatrii bolilor si daunatorilor. Bolile care produc pagube insemnate sunt: pătarea brună, pătarea brună a frunzelor şi fructelor, putregaiul cenuşiu, putregaiul fructelor, verticiloza şi fuzarioza. Dăunători care pot afecta plantele de vinete sunt: păduchele verde al solanaceelor, gândacul din Colorado, omida fructelor, coropişniţa. Pentru combaterea acestora se pot folosi substate chimice si ecologice.
Recoltarea se face cand fructele ajung la maturitate, cand fructul capata culoarea specifica a soiului si sunt elastice la apasat. Recoltarea fructelor pentru samanta se face cand cele de la baza au ajuns la coacere deplina. Fructele alese pentru samanta sunt alese, sunt pastrate cele mari si sanatoase. Semintele extrase sunt bine spalate cu apa apoi sunt lasate la uscat. Semintele bine uscate sunt pastrate in borcane din sticla sau saculeti de panza in locuri  uscate.

Vaccinarea animalelor impotriva bolii limbii albastre, singura metoda de eradicare a virusului
Primaria Sectorului 4 a inaugurat targul de miei 2015

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit