Home / Legume / Cultura ardeiului gras in sere si solarii

Cultura ardeiului gras in sere si solarii

Ardeiul gras este o leguma intens cultivata pentru fructul cu calitati nutritive si economice deosebite. Cultura ardeiului gras in sere si solarii este o cultura anuala cu ciclul lung de productie.

Ardeiul gras se cultiva in sere si solarii prin rasaduri. Este foarte important ca rasadurile plantate sa fie de buna calitate ( sa aiba varsata cuprinsa intre 60-80 zile), sa prezinte buton floral la plantare, sa nu prezinte semne de boala si sa fie plante viguroase. Este important ca inainte de transplantare sa se efectueze operatia de calire a rasadurilor.

In solar/sera trebuie pregatit solul pentru transplantare: se realizeaza dezinfectarea solului cu substante specifice (pentru a feri noua cultura de invazia nematozilor), se afaneaza cu motosapa, se realizeaza gaurile pentru plantare si se pregateste sistemul de irigare. Inainte de plantare a rasadurilor solul trebuie tratat impotriva coropisnitelor.

Plantarea se realizeaza pe randuri apropiate (40-60 cm intre randuri) si la cca. 30-40 cm intre plantele din rand.

Irigatia si fertilizarea sunt etape nelipsite. Fertilizarea culturii trebuie realizata in functie de anumiti parametrii: aciditatea si compozitia solului, cultura premergatoare, sezonul de plantare. Pentru o productie bogata se recomanda imbogatirea solului cu macroelemente, mezoelemente si miroelemente doar dupa efectuarea unei analize riguroase a solului!

Ingrasaminetele pot fi aplicate plantelor din sere/solarii prin doua metode: radiculara, la sol impreuna cu apa de irigare si prin stropire, impreuna cu anumite pesticide.

Specialistii agronomi recomanda realizarea irigarii prin picurare cand plantele sunt cultivate in sere si solarii. In acest fel este mai bine dozata apa pentru fiecare planta, consumul de apa este mai redus, lucrarile agricole pot fi efectuate in conditii mai bune, riscul de imbolnavire a plantelor este diminuat.

O alta etapa tehnologica este reprezentata de conducerea si palisarea plantelor. Aceste procese constau in rarirea lastarilor la 2-3 pentru o crestere a productivitatii si sustinerea plantelor prin diferite metode pentru a preveni ruperea tulpinii din cauza greutatii fructelor.

Polenizarea plantelor se recomanda in special in ciclul de primavara, cand conditiile meteo nu permit polenizarea naturala. Polenizarea se efectueaza cu ajutorul bondarilor.

Recoltarea ardeilor cultivati in sere si solarii se face cand fructele ating maturitatea comerciala, se realizeaza continuu sau in valuri in functie de specificatile soiului cultivat.

cultura ardei gras

Principalii daunatori in cultura de morcovi
Principalele boli la cultura de morcovi

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit