Home / Pomi fructiferi / Cultura caisului, soiuri de caisi

Cultura caisului, soiuri de caisi

Caisul este o specie pomicola pretentioasa la clima si sol, de aceea cultura acestuia este destul de dificila. Fructele sunt foarte apreciate datorita substantelor nutritive si a gustului dulce-acrisor, foarte aromat.  Caisii se adapteaza bine in zonele de campie si coine joase, pana la 500 m altitudine, cu temperatura media anuala de 10-11 grade celsius, cu veri calduroase. Nu are necesar ridicat de apa, daca este altoit pe zarzar si migdal, dar in conditii de seceta da productii mici, cu fructe sensibile la boala si fara aroma.

Caisul este foarte sensibil la lumina, in situatia in care este privat de lumina lastarii nu se dezvolta suficient si fructele nu sunt foarte aromate.
Pomii de caisi se planteaza pe randuri la distanta de 4 m si 5 m intre pomii din rand. Plantarea se face toamna sau primavara. daca sunt plantati toamna, peste radacini se fac musuroaie inalte, pentu a feri pomii de ger iar scurtarea verigii altoi se face doar primavara.

Ca sistem de coroană se recomandă: vasul ameliorat, vasul întârziat aplatizat, palmeta liberă. Formarea coroanei se realizează prin tăieri în uscat şi operaţiuni în verde. Taierile la cais se realizeaza doar primavara, niciodata pe timp geros.

Soiul Dacia, are productivitate ridicata. Pomul are rezistenta foarte buna la ger si la boli, infloreste tarziu iar fructul este foarte mare. Forma caiselor este seferica, iar culoarea portocaliu intens. Pulpa este portocaliu stralucitoare, foarte savuroasa si aromata. Sunt ideale pentru consum in stare proaspata si conservate.

Soiul Litoral, este un cais cu coacere tarzie, intre 10-20 august. Pomul este de vigoare mica, cu coroana larga, sferica, foarte rezisent al geruri si ingheturile tarzii din primavara. Fructul are marime medie, forma alungita si culoare galben-limon. Pulpa are culoare galbena, potrivit de suculenta si foarte aromata.

Livada de piersici, profit asigurat
Particularitati ale culturii de visin

About Natalia p

Check Also

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit