Home / Legume / Cultura de ardei iute asigura beneficii economice deosebite
e:spoolordersmic2188_4166049.jpg

Cultura de ardei iute asigura beneficii economice deosebite

Ardeiul iute este o planta perena, care a facut parte din alimentatia omului dintotdeauna. Planta de origine sud-americana este cunoscuta si sub denumirile de ardei chili, piper iute, chiper rosu, paprica, ciusca sau tusca. A devenit cunoscut pe continentul european in secolul 15, in epoca marilor descoperiri geografice.

Plana de ardei iute  nu rezista bine la temperaturi scazute, fapt pentru care este cultivata anual. In zonele tropicale, arbustul poate vegeta pana la 15 ani si capata dimensiuni impunatoare. Frunzele au culoare verde intens sunt dese si lenceolate, florile sunt mici de culoare alba. Fructele au forma conica alungita sau aproape rotunde (in functie de soi) sunt inguste si dese. Culoarea acestora variaza de la verde deschis, cand ajung la maturitate de consum pana la rosu intens, portocaliu sau mov, cand ating maturitatea tehnologica.

Aroma fructelor de ardei iute este iute-dulceaga. Gradul de iuteala variaza in functie de soi si este determinat de uleiurile esentiale pe care le contin si o substanta speciala numita capsaicina. Iuteala ardeilor se masoara in unitati Scoville. Cel mai iute ardei Trinidad Moruga Scorpion (cca 2.000.000 unitati  Scoville) iar cei mai putin iuti sunt Pimento, Peperoncini si Banana pepper (intre 100 si 500 unitati Scoville).

La noi in tara cele mai cultivate soiuri de ardei iute sunt: Fireflame F1 , Chorbadjiiski, bulgaresc, Dracula , Pintea si Shakira F1, Tabasco.

Fireflame F1 este un hibrid de ardei iute cu culoare verde intens, la maturitate de consum si rosu intens la maturitate tehnologica. Fructele sunt scurte, 4-5cm cu pulpa subtire. Planta nu este  pretentioasa dar este foarte productiva. Fireflame F1  poate fi cultivat in culturi inchise (sere, solarii) sau in camp si gradina.

Ardeiul iute Chorbadjiiski este un soi timpuriu foarte productiv, recomandat pentru cultura de primavara si toamna. Fructele sunt semi-iuti, au lungime de 13-16 cm si au culoare verde deschis. Sunt usor rasucite sau incretite.

Ardeiul iute Dracula este ideal pentru cultura de primavara si toamna. Fructele cu gustul usor iute sunt tolerate de orice persoana, care nu iubeste aroma iute intensa. Culoarea fructelor este verde deschis in perioada de consum si rosu intens la maturitate biologica.

Soiul Tabasco are fructe cu aspect comercial foarte placut si iuteala intensa. Planta este -extrem de productiva. Atinge maturitatea in 70-80 de zile de la plantare.

e:spoolordersmic2188_4166049.jpg

Beneficiile broccoliului
Principalele boli care pot afecta cultura de salata verde, masuri de prevenire si tratamente chimice

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit