Home / Legume / Cultura de ceapa rosie

Cultura de ceapa rosie

Desi toate soiurile de ceapa sunt foarte apreciate la nivel mondial si contin o multime de substante importante pentru sanatatea noastra, soiurile de ceapa rosie sunt cu o treapta mai sus cand vine vorba de beneficii aduse organismului uman.

In acelasi timp, dincolo de faptul ca are de doua ori mai multi antioxidanti decat ceapa alba, ceapa rosie este si mai dulce si mai gustoasa decat suratele ei.

In fine, ceapa (rosie sau alba, tehnologia de cultura este aceeasi) se cultiva foarte usor, nefiind o leguma pretentioasa, o cultura de ceapa putand fi astfel infiintata chiar si de un gradinar incepator.

Toate acestea sunt argumente solide in favoarea culturilor de ceapa rosie in ogoarele si gradinile patriei.

Pregatirea terenului

Cele mai indicate culturi premergatoare sunt cele de leguminoase (varza, fasole, rosii, etc.). Terenul se poate pregati prin discuire, urmata de o aratura (mai adanca daca se face toamna, mai de suprafata daca se face primavara).

Imediat inainte de cultivare, solul va fi afanat cu o ajutorul unei grape.

Optional solul se poate imbogati cu sare potasica (150 kg/ha) sau superfosfat (250 kg/ha).

Semanatul

Daca se opteaza pentru cultivarea de samanta (din ea se va obtine in primul an arpagic iar din acestia din urma, in al doilea an, bulbi maturi de ceapa, daca se vor lasa si acestia in sol, in al treilea an ceapa va face flori, si in final seminte), atunci avem de ales, ca perioada de cultivare, intre lunile septembrie si martie.

In primul caz cultura de ceapa va trece peste iarna asemenea celei de grau. In ambele cazuri insa se vor urmari urmatoarele aspecte:

– samanta nu va fi ingropata mai adanc de 2,5 cm

– distanta intre randuri sa fie in jur de 25 – 30 de cm iar distanta intre plantele de pe acelasi rand sa fie in jur de 5 cm

– la un ha vor intra in jur de 3-4 kg de samanta

– ceapa rosie poate fi cultivata si sub forma de rasaduri, in acest caz samanta pentru rasad va fi plantata in rasadnita cu 50 de zile inainte de plantarea in camp (sau in gradina, dupa caz)

– se recomanda folosirea de samanta omologata, din soiuri de ceapa rosie de calitate (Karmen, Rosa lunga, Teteny rubin, etc.).

Semanatul de samanta direct in solul de cultura, este o optiune economica pentru marii producatori, care doresc sa cultive ceapa in sistem intensiv, pe suprafete extinse.

Pentru micii agricultori insa, precum si pentru legumicultorii amatori, cea mai la indemana solutie ramane cultivarea de arpagic in gradina personala.

Si arpagicul poate fi plantat atat toamna, cat si primavara, insa spre deosebire de seminte, arpagicul de toamna se planteaza ceva mai tarziu, prin octombrie-noiembrie.

Arpagicul trebuie sa fie sanatos, sa arate bine si sa nu fie moale sau umed. Astfel ne vom asigura cele mai bune sanse ca investitia facuta sa fie una rentabila si marea majoritate a cuiburilor sa incolteasca.

Plntarea se face pe randuri, la fel ca si plantarea de seminte (dar de data asta distanta dintre plantele de pe acelasi rand va fi putin mai mare decat in cazul semintelor), iar arpagicul de toamna va incolti primavara devreme, spre deosebire de cel plantat in primavara care va iesi cea mai tarziu.

Intretinerea culturii

Ceapa rosie este o planta iubitoare de apa, din aceasta cauza vom fi nevoiti sa o irigam ori de cate ori va fi nevoie. Se recomanda folosirea a 15-20 l de apa pe mp, de doua ori pe saptamana.

Din cauza irigatiilor dese, vom fi nevoiti sa facem si pliviri dese, pentru a elibera ceapa de concurenta buruienilor, de asemeni de va sapa de cateva ori pe an.

Optional, si mai ales daca este nevoie, cultura de ceapa va fi tratata cu insecticid si/sau cu fertilizant (200 de kg azotat de amoniu in primavara), precum si cu erbicid (daca este nevoie).

Ceapa cultivata toamna este gata de recoltat prin iunie, pe cand cea cultivata primavara va ajunge la dimensiunile optime pentru recoltat prin august-septembrie.

In functie de dimensiunile terenului si de volumul de munca, scoaterea cepei se poate face manual sau mecanizat.

Experienta a dovedit ca ceapa “de iarna”, adica cea plantata toamna, rezista mai bine in depozite decat ceapa cultivata in primavara.

Salata extratimpurie de iarna

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit