Home / Plante aromatice / Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute

Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute

Cimbrul – Satureja hortensis este un arbust peren din genul Satureja, familia labiatelor. Planta este scunda, rar depaseste 30 cm si este cultuvata pentru frunzele si florile bogate in uleiuri esentiale. Este o planta ce se gaseste in flora spontana in zona mediteraneana.

Cimbrul este o planta cu continut ridicat de uleiuri, carvacol, linalol, pinen, borneol, timol, taninurile, substansele amare, sarurile minerale si  mucilagii. Consumul de cimbru este recomandat in caz de dispepsii, dischinezii biliare, viermi intestinali, plagi, reumatism, guta, seboree, ajuta la tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructatia persistenta, flatulenta, digestia lenesa si fluxul biliar sarac. Este un aliat de nadejde pentru calmarea tusei, guturaiului si astmului.

Planta isi gaseste utilizarea in industria cosmetica, industria farmaceutica si este un contiment important in bucatarie.

In Romania cimbru vegeteaza bine in zonele scaldate de soare din Campia de Sud si Sud-Vest, pe soluri mijlocii, fertile, bogate in calciu si apa.

Terenul pe care se cultiva aceasta planta trebuie bine pregatit si trebuie imbogatit cu gunoi de grajd feremtet din belsug, la aratura adanca.  Odata cu gunoiul in sol se pot adauga si ingrasamintele complexe.

Semanatul se face direct in camp, primavara devreme, in randuri la disanta de 40-45 cm, sau in benzi de 55-60cm. Adancimea de semanat este mica, 1-2 cm.  Lucrarile de intretinere specifice plantatiei de cimbru constau in: raritul intre plante, prasile si pliviri. Lucrarile trebuie bine efectuate, pentru aceasta cultura este predispusa la imburuienare.

Recoltarea se executa cu cositoarea mecanica, plantele sunt taiate la 10-15 cm deasupra solului, cand lanul este in floare. Plantele cultivate sunt lasate la uscat direct la soare sau sunt transportate catre centrele de prelucrare in stare proaspata.
Samanta pentru semanat se recolteaza din portiunile de lan, lasate special pentru acest scop.

Plantatiile de cimbru pot fi exploatate pentru 5-6 ani, in anul intai pot fi recoltate 1500-2500 kg/ha de masa verde, in anii urmatori productia poate varia intre 3000-10000 kg/ha masa verde.

cimbrul-de-cultura, beneficii economice

Cultivarea leusteanului
Patrunjelul, Petroselinum crispum, soiuri de frunza

About Natalia p

Check Also

Coriandru

Coriandrul este o planta originara din Nordul Africii, Sud-Vestul Asiei si Sudul Europei, cultivat pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit