Home / Fructe / Cultura de goji in Romania

Cultura de goji in Romania

Fructele de goji sunt apreciate nu atat pentru gustul lor acrisor cat mai ales pentru proprietatile lor aproape miraculoase. Prin cantitatea mare de antioxidanti si vitamine incetinesc procesul de imbatranire, vin in ajutorul celor care au probleme cu metabolismul si combat si amelioreaza o serie de afectiuni, motiv pentru care 100 de grame de fructe goji se vand in supermarket si cu 15 lei.

Majoritatea acestor fructe, de pe piata romaneasca, sunt importate din China, insa putini stiu ca goji creste la fel de bine si in Romania.

Si mai putini stiu ca de fapt goji nu este nimic altceva decat un soi de catina, numita si “catina de garduri”.

Iata deci ce ar trebui sa stiti daca va ganditi sa infiintati o plantatie de goji.

Arbustii de goji sunt rezistenti si vigurosi, insa au pretentii mari legate de soare, in sensul ca terenul pe care urmeaza a fi infiintata plantatia trebuie sa fie unul insorit, fara umbra.

Rezultate mai bune se obtin pe terenurile in panata, bine drenate.

Solul se recomanda a fi pregatit prin curatare, destelenire si mobilizare, inainte de infiintarea propriuzisa a plantatiei.

Goji se planteaza atat din seminte cat si din butasi, diferenta dintre cele doua metode fiind data de perioada de timp de pana la intrarea pe rod (dupa 3 ani in cazul plantarii de seminte si dupa 1 an in cazul plantarii de butasi).

In ambele cazuri, in momentul plantarii, trebuie sa se tina cont de nevoia de spatiu a fiecarei plante, motiv pentru care intre planta se va lasa un spatiu liber de minim 2 m.

Lucrarile de intretinere a plantatiei nu sunt lucrari deosebirte: irigare atunci cand este nevoie, taieri perioadice pentru stimularea rodirii si pastrarea unor inaltime adecvate, plivitul buruienilor, fertilizant (insa nu pe baza de azot deoarece, la fel ca fasolea, goji are capacitatea de a-si sintetiza singur azotul datorita unor bacterii din radacini), insceticid, in caz de nevoie, etc..

Daca nu sunt sustinuti de araci, arbustii de goji se vor apleca spre sol si vor creste sub forma de tufa. Daca este legat pe araci, atunci se va scurta periodic, astfel incat sa nu creasca mai inalt de 2 m, ceea ce ar face dificila recoltarea. Aceasta operatiune de toaletare se face iarna sau primavara devreme, cand arbustul inca nu a intrat in vegetatie.

Arbustul formeaza coroane etajate, cu o distanta intre “etaje” de 30-40 cm, cu ramuri lungi care se apleaca spre sol sub forma de “plete”.

Este important ca in fiecare an sa se scurteze atat varfurile cat si lastarii si ramurile laterale iar cele care nu fructifica trebuie indepartate complet.

Taierea ramurilor fara fructe este secretul obtinerii unor productii ridicate, deoarece, lasate sa creasca in voie acestea consuma resursele care altfel ar merge la fructe, influentand astfel atat cantitatea cat si calitatea fructelor.

Fructele se coc prin iunie-iulie iar pentru comercializare se cer de regula fructele uscate, astfel ca din 4 kg de fructe proaspete se obtine un kg de fructe uscate, productivitatea la ha fiind in jur de 4 tone de fructe uscate pentru arbustii de 5 ani (productivitatea plantelor creste sensibil dupa varsta de 3 si apoi de 5 ani, plantatia fiind profitabila timp de 15 ani, dupa care productia scade treptat).

 

Seminte de pepeni verzi extratimpurii - prezentare produse
Cultivarea capsunilor in sera

About Cristina P

Check Also

Plantarea capsunului de vara, soiurile Kimberly, Elianny si Alba

Pentru a beneficia de productie maxima de pe urma culturii de capsun in Romania se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit