Home / Legume / Cultura de morcov o provocare pentru legumicultori

Cultura de morcov o provocare pentru legumicultori

Morcovul, Daucus carota L. Familia Apiaceae, este cunoscut de mai bine de 4000 de ani. Este cultivat pentru radacina bogata in vitamine, minereale si alte substante benefice organismului uman.

Morcovul prefera terenurile bine afanate, luto-nisipoase care sunt pregatite din toamna, dupa desfiintarea culturii premergatoare. Lucrarile specifice de pregatire a terenului sunt: discuirea cu grapa, fertilizarea cu ingrasamant chimic (superfosfat si sare potasica), aratura adanca.

Inainte de semanat se va realiza erbicidarea solului, se recomanda incorporarea substanetor  cu ajutorul grapei cu colti reglabili.

Semanatul se realizeaza in primavara cand solul are temperatura adecvata si este bogat in apa, se cultiva pe randuri la distante de 25-30 cm. Adancimea optima de semanat este de 1-1,5 cm.

Intretinerea culturii se realizeaza prin efectuarea lucrarilor specifice de tavalaugire a semanaturii cu tavalugul neted, efectuarea unei prasile oarbe, efectuarea de prasile manuale. Raritul se va realiza dupa ce apar primele patru  frunze; trebuie sa se asigure o distanta de patru, cinci centimetri intre plante. Dupa semanat se recomanda udarea culturii; o a doua udare trebuie efectuata cand incepe procesul de ingrosare a radacinii.

Combaterea bolilor si a daunatorilor trebuie realizate pe tot parcursul procesului de vegetatie a plantelor. Principalele boli ce apar la morcov sunt: putregaiul umed, fainarea, putregaiul alb si septorioza patrunjelului. Daunatorii care afecteaza cel mai puternic culutile de morcov sunt: viremele sarma si paduchele verde al morcovului.

Metodele de combatere ecologica a bolilor si daunatorilor la cultura de morcov sunt: infiintarea culturii in soluri care nu prezinta exces de umiditate, efectuarea corecta a rotatiei  culturii, pregatirea corecta a solului (aratura adanca, maruntire si ingropare a resturilor vegetale), folosirea la semanat a semintelor certificate, provenite din surse avizate, etc.

Recoltarea morcovului se face in lunile septembrie-octombrie. Dupa sortare radacinile trebuie curatate de pamant si depozitate in locuri special amenajate. Morcovii care vor fi replantati pentru material semincer trebuie depozitati in alte spatii fata de cei destinati consumului.

cultura de morcov

Principalele boli care pot afecta cultura de salata verde, masuri de prevenire si tratamente chimice
Cultivarea telinei

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit