Cultura de morcovi

Morcovul este o leguma de baza pe plaiurile mioritice si pe buna dreptate. Bogat in vitamina A (caroten) si complexul de vitamine B, precum si in alte substante nutritive si minerale, morcovul este un aliment foarte sanatos si in acelasi timp unul care da gust diversele preparate culinare.

O cultura de morcovi se poate infiinta atat in solar, cat si in gradina sau in camp deschis.

Exista mai multe soiuri de morcovi in functie de aspectul si proprietatile lor dar si in functie de perioada de crestere (avem in acest sens soiuri tarzii si soiuri timpurii).

Tehnologia de cultura

Morcovul prefera solurile luto-nisipoase, bine drenate si mobilizate (nu este indicat sa cultivam morcovi pe un teren cu pietris pentru ca pietrele vor duce la contorsionarea radacinilor, morcovi recoltati avand forme ciudate.

La fel ca in cazul atator altor plante, morcoovii pot fi plantati atat primavara devreme (prima parte a lunii martie) cat si toamna (semintele de morcov rezista bine sub pamant pe timpul iernii).

Pentru cultura de toamna se recomanda soiurile timpurii iar pentru cea de primavara, soiurile semi-timpurii. Dupa aceasta perioada, pana prin iunie, se pot semana in continuare soiurile tarzii, pentru a ne putea bucura de recolta de morcovi pana toamna.

Asa cum spuneam si mai sus, morcovii se cultiva prin seminte, direct in sol, la un ha fiind necesare in jur de 2 kg de samanta.

In gradinile de zarzavat si in solarii insamantarea se face manual, pe spatiile mari insa, se va insamanta cu utilaje agricole speciale.

Ca si culturi premergatoare, morcovul prefera usturoiul, ceapa si prazul iar dupa o cultura de morcovi se recomanda ca abia dupa 3 ani sa se revina cu aceasta leguma pe acelasi amplasament.

De asemeni, pentru a tine daunatorii departe, este bine ca printre randurile de morcovi sa fie plantat, intercalat, praz.

Semintele se seamana la suprafata (1-2 cm adancime), pe randuri si in cuiburi (cate 3-4 seminte in fiecare cuib). Distanta intre randuri este bine sa fie in jur de 30 de cm iar cea intre plantele de pe acelasi rand, in jur de 10-15 cm.

La culturile pe suprafete mari, unde semanatul manual nu este viabil, dupa semanare este bine sa se face si o tavalugire pentru a lipi practic samanta de sol, o lucrare utila pentru a maximiza gradul de germinare.

Pana la rasarire vom avea grija ca solul sa nu formeze o crusta (din cauza apei si a inghetului, in cazul morcovilor semanati toamna) ce ar putea impiedica rasarirea semintelor. Morcovul e o leguma sensibila la acest aspect, deci vom avea in vedere ca solul de deasupra cuibului sa fie in permanenta unul afanat.

Dupa rasarire, daca toate semintele puse in cuib au rasarit, este bine sa le rarim, lasand maxim doua pentru fiecare cuib, cele mai mari si mai frumoase rasaduri. Rarirea se va face dupa o ploaie sau dupa irigare, astfel incat plantuta smulsa sa iasa cu usurinta, fara a deranja prea tare vecinele ce raman mai departe in cuib.

Lucrarile de intretinere constau in plivitul buruienilor, irigatii periodice, prasit (de doua ori in an), fertilizari pe baza de azot si tratamente impotriva bolilor si a daunatorilor (ultimele doua lucrari sunt facultative, fiind efectuate doar atunci cand este cazul).

Morcovii sunt gata de cules la aprox. 6 luni dupa insamantare, astfel ca cei plantati toamna vor fi gata in luna iunie, iar cei plantati primavara vor fi gata cam prin august.

Pentru a fi usor de extras din sol, este indicat sa efectuam operatiunea dupa o ploaie zdravana sau sa udam bine gradina, special in acest sens, astfel incat pamantul sa fie umed si sa dea drumul usor la delicioasele radacini de morcov.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *