Home / Cereale / Cultura de orez in Romania

Cultura de orez in Romania

Desi multi nu stiu culturile de orez sunt destul de intalnite pe teritoriul tarii noastre. Pozitia geografia a Romaniei, limita nordica a culturilor de acest gen din Europa, a facut posibila infiintarea orezariilor romanesti. Orezul este o cultura relativ noua si are costuri destul de ridicate din pricina necesarului ridicat de apa a acestei plante. Fermierii romani sunt sustinuti cu fonduri europene la infiintarea culturilor de orez.

Orezul este o planta din familia gramineelor, cu tulpina dreapta, frunze liniare alungite si cu spice mici. Este cultivata in terenuri umede sau intens irigate. La orez infratirea este abundenta. Floriele sunt prevazute cu sase stamine. O alta caracteristica a plantei sunt inflorescentele sub forma unui panicul rasfirat care poarta spice pedicelate uniflore.

In perioada de incoltire orezul are necesar scazut de oxigen, boabele de orez pot germina in apa. Cand germinarea bobului are loc in sol, din bobul de orez va iesi mai intai radicula, urmata fiind de coleoptil. In cazul in care germinarea se face in apa, din bob va iesi mai intai plumula.

Infratirea se face la 10- 15 zile de la rasaritul plantei, fiecare planta face cate trei, sase frati fertili. Frunzele, paiul si radacinile sunt prevazute cu canalele aerifere, oxigenul necesar respiratiei organelor este preluat direct din sol.

Inflorirea plantei de orez este precedata de aparitia panicului, procesul dureaza intre cinci si noua zile, in functie de soiul de orez cultivat. Pentru ca procesul de inflorire si fecundare sa se desfasoare, trebuie asigurate conditii speciale:  temperaturi de 22 de grade Celsius si  umiditate ridicata a aerului,  de aproximativ 80%.

Paniculii de orz sunt rasfirati si au numeroase spiculete uniflore care formeaza intre treizeci  si nouazeci de boabe imbracate in pale. Pericarpul are miros puternic si culoare bruna, la pre-industrializare, acesta este indepartat.

Perioada de vegetatie a plantei de orez variza de la 105 si 145 de zile. Planta are nevoie de temperaturi constante, de peste 20 de grade Celsius pentru a produce o recolta bogata, in caz contrar cultura ramane sterila.

Cultura de orez trebuie foarte bine irigata, iar apa care este utilizata nu trebuie sa contina mai mult de doua grame de saruri la litru si trebuie sa fie usor salina. Orezul este pretentios si la lumina, se dezvolta foarte bine in zone bine luminate.

In Romania doar cateva zone indeplinesc conditiile pentru cultivarea orezlui, o zona potrivita este de-a lungul Dunarii, intre Braila si Calafat, alte zone propice pentru infiiintarea de orezarii sunt in lunca raului Buzau,  in lunca Siretului, lunca Oltului si in vestul judetului Timis.

cultura de orez in romania

Procesarea semintelor de porumb destinate insamantarii
Daunatori la cultura de porumb

About Natalia p

Check Also

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Porumbul (Zea Mays), este o planta anuala ierboasa. Embrionul dezvolta radacini firoase, puternice, care se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit