Home / Cereale / Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Cultura de porumb. Lucrarile solului, samanta si semantul

Porumbul (Zea Mays), este o planta anuala ierboasa. Embrionul dezvolta radacini firoase, puternice, care se raspandesc rapid in sol. Tulpina prezinta mai multe noduri succesive, cu internoduri scurte. Inflorescenta porumbului este unisexuat-monoica. Inflorescentele barbatesti apar inaintea celor femeiesti, iar deschiderea anterelor are loc inaintea infloriri florilor femeiesti cu 5-7 zile.

Plantele de porumb formeaza unul – doi -trei stiuleti, primul care apare este cel mai dezvoltat. Bobul de porumb este o cariopsa, de culoare alb, galben, volaceu sau rosu. Perioada de vegetatie a porumbului se exprima in numarul de zile de la semanat pana la recoltat.

Lucrarile solului la cultura de porumb
Samanta de porumb trebuie semanata in sol bine afanat si bine maruntit, bogat in apa si bine curatat de buruieni. Terenul trebuie bine nivelat iar resturile vegetale trebuie incorporate sub aratura de baza.

Aratura se va executa imediat ce terenul a fost eliberat de cultura anterioare, la 20-28 cm adancime.

Daca aratura este corect efectuata atunci patul germinativ ce se va form va fi bun, si rasarirea plantelor va fi uniforma si densa.

Specialistii atrag atentia fermierilor, ca pentru a avea o productie buna trebuie sa respecte succesiunea rationala a culturilor. Pe sole se va realiza o alternanta a adancimilor de arat, in functie de planta cultivata, se va obtine in acest fel importante economii de combustibil si se va evita formarea hardpanului.

Lucrarile de pregatire a patului germinativ trebuie executate in ziua semanatului sau cu maxim o zi inainte, cu combinatorul pentru a se evita imburuienarea terenului. In tara noastra lucrarile se executa in doua etape; in prima se aplica ingrasamintele pe toata suprafata solului, in a doua se executa discuirea, se aplica erbicidele, ingrasamintele si apoi se insamanteaza terenul.

Samanta si semanatul
Este importanta ca samanta sa fie certificata, sa apartina hibrizilor recomandati pentru fiecare zona de cultura.

Semanatul porumbului se executa intr-un interval la 8-10 zile, se recomanda o temperatura a solului cel putin de 10 grade celsius. In tara noastra, de regula, semanatul incepe dupa data de 10 aprilie. Se incepe cu hibrizii timpurii si se continua cu cei tarzii.

Densitatea de semanat se stabileste in functie de hibridul cultivat, aproviziunarea cu apa si fertilitea solului. Pentru cultura neirigata, densitatea la semnatat trebuie sa fie de 45-60 mii plante recoltabile la hibrizii timpurii, 40- 55 mii, la cei semitimpurii si de 40-50 mii la cei tarzii.

Distanta intre randuri va fi de 70 cm iar adancimea de semanat va fi de 4-8 cm urmarindu-se ca samanta sa fie in contact cu solul umed.

Graul, Triticum aestivum - soiuri rezistente la seceta
Lucrari specifice la cultura de porumb dulce

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *