Home / Diverse / Cultura de rapita – daunatori si combatere

Cultura de rapita – daunatori si combatere

Culturile de rapita au un rol important in economia romanesca. Planta are numeroase intrebuintari, fiind materie prima pentru obtinerea uleiului pentru gatit si a carburantului biodiesel, este folosita si ca furaj pentru animale. Romania exporta aproximativ 80% din totalul productiei de rapita. Datorita cererii foarte mari pe piata externa si interna, multi fermieri aleg culturile de rapita in detrimentul celor clasice.
In tratarea semintelor de rapita exista restrictii cu privire la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam). Comisia Europeana inca analizeaza cererile statelor membre de reintroducere a substantelor.
In culturile de rapita daunatorii pot aparea din toamna, inca din primele faze de vegetatie, acestia pot fi: gandacul rosu al rapitei, viespea rapitei, fluturele alb al verzei, puricii de pamanta, musca radacinilor. Multi dintre acestia ataca in perioada vegetativa, insa efectele se observa abia in primavara.  Dintre masurile de combatere, cand samanta nu este tratata, sunt:  intarzierea semanatului si cresterea densitatii la semanat.
Gandacul rosu al rapitei, este o specie cu o singura generatie pe an, este mai abundent in zonele din sudul si sud-estul tarii. Buruienile crucifere (Sisymbrium, Vernalis adonis) ce se dezvolta in culturile de rapita sunt gazdele naturale ale acestora. Adultii produc pagube vizibile, rod frunzele sub forma unor gauri mari, rotunde, lasand neafectate nervurile centrale. Din iunie pana in septembrie intra in pauza de vara, adultii de gandac rosu reincep activitatea in septembrie-octombrie, cand ataca plantele tinere de rapita.  In general nu produc pagube semnificative, insa daca exista infestare masiva cultura poate fi compromisa. In solele afectate, toamna se pot aplica tratamente de combatere, pentru a impiedica adultii sa depuna oua.
Viespea rapitei. In perioada de toamna de la rasarire pana la formarea rozetei, pot aparea larvele acestui daunator. In lunile iulie-august, viepea rapitei isi depune ouale din care se dezvolta larvele ce se hranesc cu frunze de rapita. In lunile de iarna larvele intra in sol pentru hibernare. Pentru ca produc pagube destul de insemnate, este recomandata aplicarea de tratamente chimice culturilor afectate.
Fluturele alb al verzei este un binecunoscut daunator, care ataca culturile de varza si rapita. Larva de culoare verzui cu pete negre provoaca pagube insemnate in culturile in care se dezvolta. Acestea rod in totalitate frunzele plantelor pe care le afecteaza.
Culturilor afectate de larve de fluture alb al verzei si larve de  viespe a rapitei, li se vor aplica tratamente de combatere.  Se pot folosi produse omologate: ACTARA 25 WG, DECIS MEGA 50 EW,  FASTER 10 CE, FURY 10 EC, KAISO SORBIE,  LAMDEX 5 EC, NUPRID AL 200 SC s.a.

Specii de trufe romanesti
Beneficii ale consumului de stevia romaneasca

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit