Home / Legume / Cultura de sfecla rosie

Cultura de sfecla rosie

Sfecla rosie, Beta vulgaris, este o leguma ce face parte din familia Chenopediaceae, este originara din Europa si se cultiva pentru radacina tuberizanta. Plantele ating dimensiuni de 80-90cm, frunzele sunt lungi, petiolate, si au culoarea verde intens, iar nervurile sunt rosii-violet. Florile de dimensiuni mici au culoare alb-verzui.
Sfecla are un necesar ridicat de caldura, de aceea se cultiva pe suprafete mai restranse fata de alte radacinoase. Semintele de sfecla rosie isi incep germinatia la temperaturi de 4-5 grade celsius. Se dezvolta bine la temperaturi de 18-13 grade celsius. Cerintele fata de lumina sunt moderate, creste foarte bine in spatiile insorite dar se dezvolta si in conditii de semiumbra. Cultura de sfecla poate fi infiintata in luna aprilie. Semintele sunt semanate direct in camp. Sfecla rosie se dezvolta bine daca este cultivata dupa mazare, ceapa verde si salata. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25-30cm, adancimea de semanat 2-3cm. Dintr-o samanta de sfecla cresc mai multe plante de aceea o operatiune importanta este cea de rarire. Lucrarile de intretinere a culturii de sfecla sunt simple si constau in: prasile, irigat, rarit, combatere a bolilor si daunatorilor. Culturilor de sfecla nu le priesc tratamentele cu solutii de azot, intrucat acestea favorizeaza dezvoltarea frunzelor si incetinesc cresterea radacinilor. Recoltarea se face din luna iulie pana toamna tarziu.
Radacina de sfecla rosie este foarte bogata in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic, antioxidanți, zaharuri si fibre. Este un aliment usor digerabil, care nu ar trebui sa lipseasca de la masa in timpul anotimpului rece. Poate fi consumata gatita in salate sau cruda.

Cultura de varza de toamna
Cultura de mazare, generalitati

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit