Home / Legume / Cultura de usturoi verde in solarii

Cultura de usturoi verde in solarii

Realizarea culturilor extra-timpurii de usturoi verde sunt o veriga tehnologica si economica foarte eficienta pentru folosirea intensiva a solariilor acoperite cu material plastic. Culturile foarte timpurii de usturoi verde se semana de toamna, ierneaza sub cerul liber si se recolteaza primavara devreme.

Dintre masurile tehnologice ce trebuie luate in astfel de culturi amintim: stabilirea amplasamentului, pregatirea terenului, alegerea unor soiuri adecvate si modul de infiintare a culturii.

Terenurile alese trebuie sa fie irigabile si cu drenaj bun, excesul de umiditate influenteaza in mod negativ dezvoltarea culturii. Se recomanda amplasament bun, in zona ferita de vant si de curenti de aer rece, care duc la formarea de crusta la suprafata solului.

Lucrarile ce trebuie efectuate sunt: desfiintarea culturii premergatoare ( evacuarea in afara solarului a tuturor resturilor vegetale si a materialelor folosite la palisarea fostei culturi); corectarea denivelarilor cunoscute;  fertilizarea de baza cu gunoi de grajd si sulfat de potasiu; afanarea profunda a solului la 25 – 30 cm adancime; lucrari de maruntire si modelare solului.

Usturoiul se poate planta toamna in luna octombrie, in  acesta cultura este foarte important ca  la instalarea ingheturilor, plantele sa fie bine inradacinate, cu 3 – 4 frunze, bine formate.

Pentru cultura timpurie se recomanda soiurile de usturoi verde AGER,  Agrosel Premium, Favorit si Record.

Usturoiul AGER este recomandat pentru cultura extra -timpurie de primavara. Frunzele usturoiului Ager sunt de culoare verde cu pruina medie, bulbul are marime medie si este format din 8-12 bulbili de marime medie.

Agrosel Premium este un soi peren, rezistent la inghet. Productivitate este mare, capatana ajunge la 40-50 g si este formata din 6-8 catei de culoare alba. Lastarii pot fi folosit pentru muraturi, catei pentru condimentare.

Usturoiul Agrosel Premium poate fi cultivat pe orice tip de sol si nu necesita ingrijire speciala. In primul an produce numai usturoi verde, cateii se formeaza in anul doi.

Daca se lasa in pamant toamna incolteste din nou iar primavara produce tulpina semincera cu inaltimea de 1-1,2 m cu bulbilii. Tulpina trebuie taiata toamna. Se multiplica de la an la an, facilitand inmultirea.

seminte usturoi agrosel premium

Vanata, Solanum melongena, proprietati nutritive. Soiuri de vinete traditionale
Cartoful mov, Solanum andigenum, afacere profitabila in agricultura

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit