Home / Legume / Cultura de varza de toamna. Soiurile De Buzau, Magura si Buzoiana

Cultura de varza de toamna. Soiurile De Buzau, Magura si Buzoiana

In luna iulie este indicat sa se planteze varza de toamna. Aceasta planta se dezvolta foarte bine daca este cultivata dupa mazare, fasole, castravetii, pepenii, dovleceii si cerealele. Terenul trebuie curatat de resturile vegetale de la cultura anterioara, arat si fertilizat.

Varza de toamna de cultiva pe randuri la distante de cca. 70 cm si 40 cm distanta intre plante in rand. Perioada optima de plantare a rasadurilor este de 25 iunie- 5 iulie.  La aproximativ doua saptamani dupa plantare se va efectua o  prasila  manuala, se vor aplica apoi prasile dupa fiecare ploaie, pentru a se evita imburuienarea culturii. Trebuie sa se acorde o atentie sporita bolilor si daunatorilor care pot aparea in cultura.

Cele mai cultivate soiuri de varza de toamna din tara noastra sunt: De Buzau, Magura si Buzoiana.

Soiul de varza De Buzau este un soi tardiv,  foarte tolerant la boli. Capatana are o greutate cuprinsa intre 2 si 6 kilograme, forma sferica usor turtita, foarte indesata. Frunzele sunt foarte fine, sunt foarte suculente si au culoarea alba. Soiul De Buzau este foarte productiv, media este de 60-80 tone la hectar. Varza de toamna de Buzau este rezistenta la transport si depozitare, poate fi consumata in stare proaspata sau conservata.

Varza de toamna Magura este un soi semitardiv, care poate fi cultivat pana in data de 15 iulie. Capatanile au greutate ce variza intre 1,5 kg si 4 kg, sunt semi acoperite cu doua, trei frunze. Frunzele sunt fine si subtiri, foarte suculente si foarte gustoase. Soiul este rezistent la transport si frunzele nu crapa dupa maturare. Planta are rezistenta ridicata la boli ca  Alternaria, Peronospora şi Xanthomonas.

Varza Buzoiana este un soi semitarziu, cu perioada de vegetatie de 135-140 zile. Plantele sunt viguroase si au inaltime medie, culoarea frunzelor este intensa, verde-albastrui.  Capatana este circulara, foarte indesata, cu greutate de 2-3,5 kg, si diametru de 18-21 cm. Frunzele care formeaza capatana sunt suculente, fine de culoare alba.  Varza buzoiana este rezistenta la boli si este perfecta pentru murare.

Gogosarul
Soiuri de cartofi productive si nutritive

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit