Home / Legume / Cultura de varza de toamna

Cultura de varza de toamna

Varza de toamna este foarte cultivata pe teritoriul tarii noastre datorita potentialului mare de productie si potentialului mare de valorificare. Varza are un necesar ridicat de apa, se dezvolta bine in terenurile argiloase sau luto-nisipoase, care sunt mai putin permeabile. Pot fi cultivate in vaduri sau biloanele.
Terenul pe care se infiinteaza cultura de varza de toamna trebuie fertilizat cu ingrasaminte organice, naturale. Foarte bun este gunoiul de grajd, pentru o fertilizare eficienta, unui hectar de teren i se va aplica cinci tone de gunoi de grajd. Incorporarea fertilizatorului organic se face odata cu aratura. Varza de toamna se planteaza la mijlocul lunii iunie, iar bune premergatoare sunt: paioasele, arpagicul si cartofii timpurii.
Se pot utiliza seminte de ESCAZU F1, un hibrid de varza alba cu frunze subtiri, care are o perioada de vegetatie de 90-100 zile. Capatana acestui soi este aplatizata, compacta, si ajunge la greutatea de 2-2,5 kg. Frunzele laterale viguroase protejeaza bine capatana. Acest hibrid se cultiva si se dezvolta foarte bine in camp si este imun la Fusarium.
Si soiul BUCHAREST F1 este recomandat pentru culturile de toamna. Perioada de vegetatie a  hibirdului este de 80-85de zile. Capatana produsa este sferica si atinge greutatea de 3-4 kg. Este un soi rezistent la manipulare. Soiul de varza BUCHAREST F1 este recomandat pentru conservare prin murare, dar si pentru consumul in stare proaspata.
Cultura de varza de toamna are un necesar ridicat de apa, de aceea este bine sa existe sursa de irigare in apropiere. Rasadul de varza trebuie sa fie viguros si gros la colet. Distanta dintre plante in vad trebuie sa fie de 70cm iar intre vaduri de 90cm. Culturii i se pot administra si suplimente de azot.
Varza de toamna trebuie protejata impotriva daunatorilor, precum  buha verzei, care poate provoca pagube substantiale. Recoltarea se face esalonat, manual prin taiera capatanei de la cotor.

Seminte de tomate pentru solarii si sere
Cultura de sfecla rosie

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit