Home / Legume / Cultura de varza timpurie

Cultura de varza timpurie

Legumele din grupa verzei se cultiva bine dupa trifoi, mazare, lucerna, fasole, cartof. Terenul se pregateste de toamna; se efectueaza lucrari de indepartare a resturilor vegetale,  aratura de baza si administrare de gunoi de grajd, azotat de amoniu si sare potasica.  In primavara inainte de plantare se va efectua erbicidarea terenului, cu substante specifice.
Pentru cultura de varza timpurie se cultiva rasaduri, care se produc la inceputul lunii februarie. Un pas important in reusita rasadului este efectuarea lucrării de repicat.
Inainte de a initia actiunea de plantare cu doua trei saptamani, rasadurile trebuie trecute printr-un proces de calire. Acest proces consta in descoperirea plantutelor pe timpul zilei si al noptii.
Plantarea se realizeaza in luna aprilie dupa ce temperatura solului a ajuns la 8 grade celsius.  Rasadurile se pot planta la distante de 50-60 cm intre randuri si 30 de cm intre plante. Dupa cateva zile se vor completa golurile. Lucrarile cele mai importante ce trebuiesc efectuate in cultura de varza timpurie sunt: praşile între rânduri , cate doua pe rand; udari in perioadele secetoas, se pot face trei patru udari in functie de conditiile meteo; administrarea de azotat de amoniu si sare potasica; combatere a bolilor si daunatorilor.
Principalele boli care apar in culturile de varza sunt: mana verzei si hernia verzei. Daunatotii care produc pagube mari plantelor din familila cruciferelor sunt: puricii cruciferelor, ploşniţele verzei, musca verzei, păduchele cenuşiu al verzei, buha verzei şi fluturele alb al verzei.
Combaterea ecologica a acestora se realizeaza prin aplicare unor masuri preventive: tratament termic al pamantului folosit in rasadnite; dezinfectarea semintelor inainte de plantare; scaderea aciditatii pamantului; rotatia culturilor pe sole; mentinera umiditatii solului s.a.
Recoltarea verzei timpurii incepe in luna mai, in zonele de campie si in iunie in zonele de munte.

Boli la ceapa
Fasolea pitica de primavara cultivata in gradina

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit