Semintele dovleacului Styrain au continut bogat in ulei, peste 40%. Uleiurile obtinute din aceste seminte au valori nutritive ridicate si contin cantitati mari de vitamine (A,D și E), acizi grași liberi (EFAs), OMEGA 3, OMEGA 6. Culoarea acestuia este verde inchis, este folosit in industria gastronomica, intra in compozitia delicateselor culinare dar si in industria farmaceutica, este element de baza pentru produse naturiste si suplimente alimentare.
Doveleacul Styrian, pentru ulei, creste bine in solurile nisipoase si argiloase din zonele foarte insorite, lipsite de vant puternic. Nu tolereaza solurile cu continut ridicate de apa, sau pe cele cu pH mai mare de 6. Se dezvolta bine daca este cultivat dupa cereale ca porumb, soia, grau și orz de toamna. Plantarea se face dupa ce terenul a fost bine curatat de resturi vegetale si bine afanat.
Terenul trebuie bine pregatit inca din toamna, prin efectuarea unei araturi adanci. In iarna se efectueaza una sau doua lucrari cu grapa cu discuri, pentru a preveni imburuienarea culturii. Semintele se planteaza in cuburi, dupa ce temperatura solului atinge 10 grade celsius, la adancime de 3-4 cm. Se seamana la 1.6 – 2.1 m distanța intre randuri si 0.5 m distanta intre cuiburile din rand.
Pentru a se obtine recolta calitativa si cantitativa se recomanda aplicarea de ingrasaminte naturale si chimice specifice. Acestea trebuie aplicate in dozele recomandate, in mod uniform.
Lucrarile ce trebuie efectuate pentru a se obtine o recolta buna sunt: de combatere a buruienilor, de erbicidare (la o saptamana dupa insamantare); de combatere a bolilor si daunatorilor (Virusul Mozaicul Galben, Sphaerotheca fuliginea si Pseudomonas lacriman provoaca pagube mari in culturile de dovleac Styrian); polenizare (se recomanda instalarea stupinelor in cultura, 2-3 stupine/hectar); recoltare ( pentru a obtiine productie de seminte foarte buna recoltarea trebuie facuta cat mai tarziu, cand fructele ajung la maturitate deplina).