Fasolea verde este o planta legumicola care prezinta valorare nutritiva exceptionala, de aceea cultura acestei legume este industrializata la scara mare. Avantajele economice sunt ridicate, pentru ca produsul poate fi valorificat in numeroase forme.
Lucrariele terenului pentru infiintatea culturii se fac inca din toamna. Se incepe cu inlaturarea resturilor vegetale din cultura anterioara, apoi se efectueaza o aratura adanca de 28-30cm. Terenul trebuie suplimentat cu ingrasamant natural. In primavara, se pot incorpora in sol prin discuire si alte substante nutritive precum P2O5, K2O si azot.
Semintele trebuie semanate pe teren bine maruntit, cand temperatura solului ajunge la 14-16 grade celsius, adica in perioada 20 aprilie – 15 mai. Semintele trebuie distribuite uniform in sol, la distante de 40 cm intre randuri si 5 cm intre plantele din rand. Adancimea de semanat trebuie sa fie de 4-5 cm. Perioada de germinatie a boabelor de fasole verde este de 7-8 zile.
Pentru intretinerea culturi se efectueaza prasile mecanice sau manuale, pentru disturgerea buruienilor, ultima prasila trebuie facuta in perioada de inflorire a plantei. Se aplica 3-4 udari in functie de cantitatea de apa din sol, se recomanda irigare in perioada de inflorire si de legare a pastailor. Udarea trebuie efectuata dimineata devreme sau seara, pentru a nu provoca arsuri plantelor. Trebuie aplicate tratemente impotriva bolilor si daunatorilor. Cele mai frecvente boli ale culturii de fasole verde sunt: mozaicul galben, arsura bacteriană, antracnoza, rugina fasolei; dintre daunatori cele mai agresive atacuri sunt provocate de gărgăriţa fasolei.
Recoltarea se face manual, in mai multe zile pe masura ce se formeaza pastaile. Lucrarile se pot efectua dimineata si seara, pentru a se evita deshidratarea pastailor.