Home / Plante medicinale / Cultura macului, o afacere inteligenta

Cultura macului, o afacere inteligenta

Macul, Papaver somniferum este o planta decorativa si medicinala care se cultiva in gradina pentru aspectul placut si industrial pentru receptorul μ-opioid, opiul natural. Din opiu sunt extrase morfina, tebaina, codeina si oripavina  utilizate in industria farmaceutica.

Macul poate fi cultivat in climat continental si cald, semintele incep sa germineze la 1 grad celsius, plantele tinere rezista bine la temperaturi scazute dar in perioada de inflorire au nevoie de cantitati ridicate de apa.

Pentru infiintarea culturii terenul trebuie bine pregatit, se incepe cu desfiintarea culturii premergatoare, se efectueaza o discuire temeinica si se face fertilizare de baza cu superfosfat, sare potasica; se realizeaza o aratura adanca la 20-30 cm si se incorporeaza substantele chimice.

Semanatul se poate efectua la inceputul primaverii cand solul este  bogat in apa. Semanatul se realizeaza la adancime de 0.5 cm in randuri, la distanta de 40-50 cm intre randuri.

Lucrarile de intretinere specifice pentru cultura de mac sunt: grapare (pentru distrugerea crustei), prasile manuale, raritul plantelor si prasile mecanice (se recomanda realizarea a doua -trei prasile mecanice inainte de imbobocire).

Alte lucrari ce trebuie efectuate sunt cele de combatere a bolilor si daunatorilor. Principala boala ce poate aparea in cultura de mac este mana macului; aparitia bolii este favorizata de umiditate crescuta. Boala afecteaza cultura in orice stadiu de dezvoltare. Principalul daunator care ataca cultura de mac este gargarita capsulelor.

Combaterea acestora se realizeaza in toate stadiile de cultura prin efectuarea de tratamente chimice cu Ridomil 0,1% (pentru mana) si Curzate, Manox (pentru gargarite). Combaterea ecologica se realizeaza prin masuri de preventie: infiintarea culturii pe terenuri care nu sunt argiloase; respectarea rotatiei culturilor; efectuarea corecta a araturii si incorporarea resturilor vegetale.

Recoltarea capsulelor de mac se realizeaza mecanic cand acestea ating maturitate deplina, tulpinile s-au ingalbenit iar semintele se pot auzi in capsula. Plantele sunt stranse in snopi si puse la uscat.

cultura de mac

Proprietatile miraculoase ale plantelor medicinale. Beneficiile rozmarinului
Efectele benefice ale MARARULUI

About Natalia p

Check Also

Ghimpe, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ghimpele (Xanthium spinosum) este o buruiana din flora spontana din Europa, Africa, Asia si America …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit