Cultura nucului (Juglans regia L.). Soiuri de nuci romanesti

Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae, cu importanta economica si ecologica deosebita. Nucul este raspandit in special in zonele cu clima temperata si mediteraneana, atat ca flora spontana cat si in culturi.

Arborele este viguros si poate ajunge la inaltimea de 30 m, trunchiul este gros, acoperit de scoarta neteda, argintiu-cenusie. Fructul este o drupa sferica cu o singura samanta, cu doua cotiledoane mari, zbarcite bogate in proteine si poarta numele de nuca.

Valoarea alimentara a fructelor este data de substantele grase, substantele proteice, hidratii de carbon, substantele minerale si vitaminele pe care le contine.  Nucile verzi utilizate in industria alimentara pentru prepararea gemurilor sunt foarte bogate in vitamina C. Nucul este cultivat si pentru lemnul de calitate superioara.

Arborele de nuc prezina si valoare ecologica deosebita, fiind unul dintre putinii arbori care reusesc sa absoarba metalele grele din atmosfera, combate eficient eroziunea solului si alunecarile de teren. Este unul dintre pomii utilizati in realizarea perdelelor naturale de protectie.

In tara noastra se obtin puieti de nuc din soiuri selectionate. Diferenta intre pomii de nuc altoiti si cei nealtoiti consta in urmatoarele: nucii obtinuti prin altoire pastreaza prin altoire toate caracteristicile soiului de unde s-au recoltat ramurile si intra pe rod foarte repede; primele nuci apar chiar din anul I dupa plantarea nucului. Nucii obtinuti din samanta, din nuci semanate in camp, nu pot pastra caracteristicile soiului de unde au fost recoltate nucile si intra pe rod dupa 10-12 ani.

Nucul Miroslava, este un soi romanesc cu vigoare mijlocie spre mare. Prezina coroana globuloasa, rodeste pe muguri teminali, este precoce si productiv. Este un soi care rezista foarte bine la ger si la bolile specifice speciei. Fructele au dimensiuni mari, forma rotund-elipsoidala, endocorpul subtire, cu suprafata neteda cu putine incretituri si adancituri. Miezul umple bine cavitatea valvelor si se scoate intreg si usor, procentul de miez este de 52.6%. Perioada optima de recoltare: inceputul lunii septembrie.

Nucul Anica, este originar din Romania. Prezinta coroana globuloasa este precoce si foarte productiv. Fructele nucului Anica sunt mari au forma rotund-ovoida, rotunjite la capete, endocorpul subtire, cu suprafata neteda cu putine incretituri si adancituri. Miezul umple bine cavitatea valvelor si se scoate intreg si usor, procentul de miez fiind de 53%. Perioada de recoltare este jumatatea lunii septembrie.

Soiul Ovidiu, este tot un soi romanesc. Pomii au vigoare medie si coroana globuloasa, rodesc pe muguri teminali si pe muguri laterali sunt precoce si productivi. Fructele de dimensiuni mari au forma alungita, endocorpul subtire, cu suprafata neteda cu putine incretituri si adancituri.  Productia de miez este foarte buna, peste 52%.

soiuri de nuci romanesti

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *